Almanya'daki Türk dernekleri, milletvekillerine, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul edecek tasarıya 'hayır' demeleri çağrısı yapan Türk dernekleri, Alman Meclisi'nin alacağı bir soykırım kararının Türk- Alman İlişkilerine zarar vereceğini ve Almanya'daki Türk toplumunu derinden yaralayacağı uyarısında bulundu.
Osmanlı Ermenilerinin 1915'te yaşadıklarını 'soykırım' olarak kabul etmeye hazırlanan Federal Meclis'e Türk derneklerinden 'Türk- Alman ilişkilerine zarar vermeyin' çağrısı geldi.
Başkent Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, Diyalog ve Barış Derneği Başkanı Ali Söylemezoğlu ve Atatürk Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Öncel, Federal Meclis'in 1915 olayları hakkında bir mahkeme gibi karar veremeyeceğini Ermenilerin yaşadıklarının bağımsız tarihçilerden oluşan komisyon tarafından araştırılmasın gerektiğini ifade ettiler.
Siyasetin tarihi gerçekleri ortaya çıkarmaya ehliyeti olmadığını söyleyen TGB Başkanı Bekir Yılmaz, "1915'te yaşananların çözümüne katkı vermek isteyenler Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkilerinin gelişmesine katkı vermeli. Parlamentolarda alınan kararlar çözüme katkı vermenin aksine zorlaştıracaktır. Almanya Türk toplumu olası bir soykırım kararından duygusal olarak etkilenecektir." dedi.
Bugün Berlin Dom Kilisesi'nde 1915 olaylarında hayatına kaybeden Ermeniler için düzenlenecek ayinde konuşacak Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a seslenen Yılmaz, "Gauck, Almanya'daki Türk ve Ermeni toplumunun yakınlaşmaları için çaba sarf etseydi daha faydalı olurdu." ifadelerini kullandı. Milletvekillerine de 'Acaba hangi kaynakları okudular? 1915 olaylarını araştırmak için ne kadar zaman harcadılar da şimdi soykırım olduğuna karar verecekler?' sorusunu yönelten TGB Başkanı Yılmaz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann'ın söylediği "Meclis tarihi gerçekleri ortaya çıkarma yeri değildir" sözünün Cuma günü uygulandığını görmek istediklerini kaydetti.
Türkiye'yi Ermeni soykırımı ile suçlayanların kendilerini mahkeme yerine koyduğunu ve meclisin soykırım kararı almak için hukuki yetkisinin olmadığını söyleyen Diyalog ve Barış Derneği Başkanı Ali Söylemezoğlu ise 1915 olaylarının Batılı devletler tarafından siyaset malzemesi haline getirildiğini ifade etti.
Üç yıl önce muhalefet partisinin Gambiya'da Almanya'nın 1900'lu yılların başında yaptıklarının 'soykırım' olarak kabul edilmesi yönündeki önergeye, meclisin 'Birleşmiş Milletler'in 1948'te tanımladığı soykırım kararının geçmişe dönük olamayacağı' cevabını hatırlatan Söylemezoğlu, Alman hükümetinin 1915 olaylarına soykırım tanımlaması yaparak çifte standart uygulamaması gerektiğini belirtti.
Osmanlı Ermenilerinin yaşadıklarının konuşulabileceğini ama o dönemde Müslüman Türklerin de büyük zulümler yaşadığının unutulmaması gerektiğini ifade eden Söylemezoğlu, Cumhurbaşkanı Gauck ve Meclis'in soykırım demesi halinde bu makamların imajının zarar göreceğini kaydetti. Cuma günü Alman Parlamentosu'nun soykırım kararı vermesi halinde bunun Türk- Alman ve Türk- Ermeni ilişkilerine zarar vereceği konusunda uyaran Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Önel, "1915'te yaşananlar bir felaketti. Ermeniler düşman değil. Birçok Ermeni bugün Türkiye'de yaşıyor. 1915 olayları uluslararası politikanın aracı haline getirildi. Ermeniler kullanılıyor." dedi.
Cumartesi günü başkent Berlin'de An der Urania caddesinde başlayıp tarihi Brandenburg Kapısı önüne kadar 'Dostluk ve Barış' yürüyüşü gerçekleştirecek dernekler, Alman Meclisi'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmesi halinde bu oylamayı protesto edecek. CİHAN