Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2006 yılında yapılan ve bir daha tekrarlanmayan uzman öğretmenlik sınavı yeniden gündeme geldi. Aradan geçen 10 yılda, uzman öğretmenlikle ilgili herhangi bir adım atılmadığını söyleyen Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, Türkiye'de 110 bin 352 öğretmenin "uzman" kadrosunda görev yaptığını belirtti. Yönetmelikte, "Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır." yazmasına rağmen bakanlığın buna uymadığını ifade eden Demir, "13 Ağustos 2005 Tarih ve 25905 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, eğitim camiasında 'Uzman Öğretmenlik' olarak adlandırılan, Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği çerçevesinde yapılması gereken sınavların, aradan geçen yaklaşık 10 yıla rağmen neden yapılmadığına dair bakanlığımızın sessizliği düşündürücüdür. Bakanlık bu konuda, ortak akıl kullanarak mutlaka çözüm bulmalıdır. Belirsizliğe giden uzman öğretmenlik konusu tekrar gündeme getirilmelidir." dedi.
'BAKANLIK KENDİ ÇIKARDIĞI YÖNETMELİĞE UYMUYOR'
Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Merih Eyyüp Demir, uzman öğretmenlikle ilgili elde ettiği verileri açıkladı. MEB'in, uzman öğretmenlikle ilgili son sınavı 2006 Nisan ayında yaptığını açıklayan Demir, "Aradan geçen 10 yıla rağmen bakanlığın, uzman öğretmenlikle ilgili hiçbir düzenleme yapmaması düşündürücü. Yönetmeliğin, 'Sınav ve Protokol' başlıklı 13. maddesinde, 'Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır.' denmektedir. Bakanlık, kendi çıkardığı yönetmeliğe uymuyor. Bu durum, devlette devamlılık ilkesine aykırıdır. Bakanlık tarafından, belirli periyotlarla bu konuda çalışmalar yapıldığı deklare edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmadığı ortadadır." diye konuştu.
110 BİN UZMAN ÖĞRETMEN
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) kanalıyla yaptıkları müracaata, Türkiye'de 2016 Ocak ayı itibariyle uzman öğretmen sayısının 110 bin 352, başöğretmen sayısının 418 olduğu şeklinde cevap verildiğini aktaran Demir, "Anayasa Mahkemesi kararından sonra açılan mahkemelerle uzman öğretmen kadrosu alan yüksek lisans mezunu arkadaşlarımızdan, MEB tarafından açılan karşı davayla bugüne kadar toplam 5 bin 197 öğretmenimizin uzman öğretmen sertifikaları geri alınmıştır. MEB'e bağlı eğitim kurumlarında, 800 bin üzerinde öğretmen görev yapmaktadır. Mevcut durumla olması gereken durumu karşılaştırdığımızda ortaya çıkan sonuç, 160 bin olması gereken uzman öğretmen sayısının 110 bin 352, 80 bin olması gereken başöğretmen sayısının 418 olduğunu göstermektedir. MEB tarafından unutulmuş gibi görünen bu konunun, ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekiyor." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, görevlerinde yedi yılı dolduran öğretmenler için 2006 yılında bir sınav açtı. Binlerce öğretmenin katıldığı sınavda başarılı olanlara, "uzman" unvanı verildi. Aynı sınava giren ve başarılı olan en az 13 yıllık öğretmenlerse "başöğretmen" oldu. 2016 yılı itibariyle uzman öğretmenler aylık 167,47, başöğretmenler 334,94 lira ek ödeme alıyor. CİHAN