Türk Hava Kurumu iddianamesi kabul edildi


Türk Hava Kurumu'nda (THK) yolsuzluk ve rüşvet yapıldığı iddiaları ile ilgili aralarında THK eski başkanı Osman Yıldırım'ın da bulunduğu 41 kişi hakkındaki iddianame, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede halen tutuklu bulunan THK eski başkanı Osman Yıldırım'a rüşvet alma, zimmet, haksız mal edinme suçundan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama, görevi kötüye kullanma ve sahte belge düzenlemek suretiyle Vergi Usul Kanunu'na muhalefet suçları isnat edildi. Osman Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'a ise rüşvet almak, zimmet, ve sahte belge düzenlemek suretiyle Vergi Usul Kanunu muhalefet suçlamaları yöneltildi.

Şüphelilerin 2013'te GÖKSAR ortaklı şirketi kurduktan sonra Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye genelinde gerektiğinde yurt dışında kullanmak üzere 17 adet ambulans helikopter ihalesine katıldıkları ve kazandıkları belirtildi. Ambulans helikopterlerin bir firmadan satın alınmasına doğrudan şüpheliler Osman Yıldırım ve Faruk Volkan Yıldırım tarafından karar verildiği, yine aynı şüphelilerin ambulans helikopterlerin alındığı firma adına hareket eden şüpheli Luisa Alberti arasında satış hasılatının yüzde 2.5 oranında komisyon ödemesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

İddianamede ambulans helikopterlerin alınmasının düşünüldüğü firmadan Türkiye'de bulunan bir firmaya sözde danışmanlık ücreti adı altında para gönderildiği kaydedildi. Türkiye'deki firmanın sözde danışmanlık adı altından aldığı paranın ise THK eski başkanı Osman Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'ın ortak ve yöneticisi olduğu firmaya aktarıldığı ifade edildi.

İddianamede şüpheli Osman Yıldırım'ın akrabası veya tanıdığı bazı kişileri THK yönetmeliğine aykırı şekilde işe aldığı, bu kişilerin kamu yararına çalışan dernek statüsünden dolayı devlet malı sayılan THK'ya ait paraları ücret adı altında zimmetlerine geçirdikleri ileri sürüldü. İddianamede ayrıca THK Derneği'nin denetim kurulu üyeliği görevini üstlenen İ.G, H.K, M.Ö ve L.T'nın denetim görevlerini ihmal ederek zimmet suçunun işlenmesine imkan sapladıkları kaydedildi.

SAHTE FATURA

İddianamede THK Turizm Limited Şirketi'nin Osman Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'ın arkadaşı tarafından kurulan şirketten herhangi bir mal ve hizmet almadığı halde kesilen sahte faturalar ile ödemeler yapıldığı kaydedildi. İddia edilen mal ve hizmet alışlarının 17 adet fatura ile 391.184 TL tutarında olduğu belirtilen iddianamede, yine bu şirket tarafından THK Turizm Limited Şirketi adına 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen fatura içeriklerinin "eğitim alanlarının planlanması ve koordinasyon ücreti ile eğitim programlarının ikram bedeli" şeklinde olduğu kaydedildi.

İddianamede THK Turizm Limited Şirketi'nden mal ve hizmet almadıkları halde fatura kesildiğini şirket sahibinin savunmasında kabul ettiğini vurgulandı. Şirket sahibi H.A herhangi bir iş yapmadıkları halde sahte fatura kestiklerini, şirketine yatan parayı da Osman Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'ın ortak ve yöneticisi olduğu bir şirkete aktardıklarını söyledi.

"MALVARLIĞININ KAYNAĞI BELLİ DEĞİL"

İddianamede Osman Yıldırım'ın 17 Ekim 2009'da THK Derneği olağan genel kurulunda başkan seçildiğinin hatırlatıldığı iddianamede Yıldırım'ın bilhassa 2013 ve 2014 yıllarında yoğunlaşan arsa vasfındaki gayrimenkul edinimlerinin geliri ile orantılı olmadığının altı çizildi. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre 2013 ve 2014 yılında Yıldırım'ın 9 parça arsa ve 1 adet daire satın aldığı ve bu gayrimenkullerin edinme tarihi itibarı ile 2.990.907.27 TL olduğu vurgulandı. Yine bilirkişi tarafından 28 Nisan 2015'te iddianameye sunulan rapora göre 2012, 2013, 2014 yıllarında elde ettiği malvarlığından 1.872.907.27 TL tutarındaki malvarlığının kaynağının belli olmadığı bildirildi.

187 sayfadan oluşan iddianame, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Türk Hava Kurumu iddianamesi kabul edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER