Türkiye'de ihracatın en büyük kalemlerinden biri olan tekstil, Kazakistan'daki fuar ile çıkış arıyor. Ülkenin finans merkezi Almatı'da düzenlenen Tekstil Fuarı'na Türkiye'den 9 firma katıldı.
Central Asia Fuarcılık tarafından bu sene 13.sü düzenlenen 'Home Tekstil Fuarı'na ev sahibi Kazakistan'ın yanı sıra Türkiye, Rusya, İtalya, Polonya, Hindistan, Güney Kore, Çin, Belarus, Ukrayna, Özbekistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'dan 50'ye yakın firma katıldı.
Üç gün boyunca açık kalacak fuarda katılımcı firmalar ülke içi ve dışından gelecek ziyaretçilere ürünlerini sergileme imkanı bulacak. Fuarda, perde, dekoratif nakış, aksesuar, pamuklu kumaşlar, dekoratif ve döşemelik kumaş, yatak ve banyo tekstilleri, yatak örtüsü, çarşaf, masa örtüsü, havlu ve bornoz ve kilim gibi birçok ürün görücüye çıktı.
Türkiye ve Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin özellikle son yıllarda önemli ölçüde ivme kazanmasını, Türk tekstil sektörü için de önemli bir ihracat kapısı olarak yorumlayan uzmanlar, Türkiye menşeli ürünlerin Kazak pazarında olumlu bir imajı bulunduğuna dikkat çekti.
KAZAKİSTAN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR
Türk ürünlerinin halihazırdaki olumlu imajının ülkede yürütülecek yoğun tanıtım faaliyetleri ile güçlendirilmesinde yarar görüldüğünü ifade eden katılımcılar, Kazakistan'ın Türkiye için son derece önemli bir pazar olduğu kanısında.
Kazakistan, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri içinde en elverişli iş ortamını sağlayan ülke olmakla birlikte sahip olduğu ekonomik kaynaklar itibariyle de Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri içinde oldukça güçlü bir konumda.
Central Asia Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Mutlu, Kazakistan'ın bölgenin en gelişmiş ülkesi olduğuna dikkat çekerek, Türk ürünlerinin bu coğrafyadaki pazar payını arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Kazakistan'ın Türkiye için son derece önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Mutlu, Türk işadamlarının Kazakistan pazarında ve sektörde daha fazla iş yapmaları gerektiğini ifade etti. CİHAN