Türk zeytin ve zeytinyağı Türkmenistan yolcusu


Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak ve ihracat pazarlarını genişletmek amacıyla Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlenen Biofach Organik Ürünler Fuarı ve Türkmenistan'ın Aşkabat şehrinde 9-11 Şubat 2016 tarihleri arasında düzenlenen 7. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na katıldı. 10-12 Şubat tarihleri arasında düzenlenen ve dünyanın en büyük organik ürünler fuarı olarak kabul edilen Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda ZZTK, organik Türk zeytinyağını, Türkmenistan'da zeytin ve zeytinyağını tattırdı.

Bu yıl Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na ikinci kez katıldıklarını belirten ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı M.Kadri Gündeş, ilgiden memnun kaldıklarını söyledi. Almanya'nın sofralık zeytin ihracatında en büyük pazarları olduğunu anlatan Gündeş, Avrupa Birliği'nden kota alındığı takdirde zeytinyağı ihracatında da güçlü bir pazar haline geleceğine inandıklarını ifade etti. Gündeş, "Avrupa Birliği'nden ilk aşamada, en azından AB'de yaşayan 5 milyonu aşkın Türk vatandaşımızın kendi ülkelerinin zeytinyağına erişebilecekleri miktarda kota istiyoruz. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaların kısa sürede sonuç vermesini umuyoruz." dedi.

'TÜRKMENİSTAN'DA ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ SINIRLI'

Türkmenistan'da zeytin ve zeytinyağı talebinin sınırlı olduğuna işaret eden Gündeş, "Türkmenler, fiyatı uygun olduğu için genel olarak sıvı pamuk yağı ve kuyruk yağı tüketiyorlar. Zeytin ve zeytinyağı kullanımı ise gerek yeterince tanınmamasından gerekse damak tadından ve fiyatının yüksekliğinden, salatalarla sınırlı kalmış durumda. Yürüteceğimiz tanıtım çalışmaları sonucunda ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Türkmenistan'ın en büyük alışveriş merkezi, Türkler tarafından işletiliyor. Bu AVM'nin raflarında, ülkemiz zeytin ve zeytinyağı yer alıyor." diye konuştu. Özellikle gelir seviyesi yüksek kesimlere ulaşmak için bu ülkede yoğun bir zeytin ve zeytinyağı ürünleri tanıtımı yapılması gerektiğine işaret eden Gündeş, şunları söyledi: "Raflarda sürekli ürün bulundurulmalı ve Türk markaları, Türkmenistan'da bulacakları ortaklıklar aracılığıyla pazara girmeli. Türkiye, son 15 yılda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardı. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin sofralık zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde oluşacak artışı katma değere dönüştürmek için alternatif pazarlar çok önem kazanacak. Türkmenistan üzerinden Türki cumhuriyetlere de açılabiliriz."

Türkiye, 2014 yılında Türkmenistan'a 905 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ederken zeytinyağı ihracatı 220 bin dolar olmuştu. 2015 yılında ise sofralık zeytin ihracatı 1 milyon 9 bin dolara çıkarken zeytinyağı 129 bin dolarda kaldı. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda, ZZTK adına EİB Sektörel Tanıtım Grupları Şefi Gökçe Tol görev yaptı. ZZTK'nın standını Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdulyyew, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ziyaret etti. CİHAN
<< Önceki Haber Türk zeytin ve zeytinyağı Türkmenistan yolcusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER