Türkçe Olimpiyatları'nın
şarkı finalinin ardından şiir finali de
Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.
İstiklal Marşı ile başlayan geceye öğrencilerin şarkıları ve
halk oyunları gösterileri
renk kattı. Davetliler de geceye büyük ilgi gösterdi. Yabancı öğrencilerin okuduğu şiirler katılımcılardan büyük alkış aldı. Gecede
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları '
Evliya Çelebi' özel ödülü
Yücel Dağlı adına eşi Barış Dağlı'ya verildi. Geceye edebiyat ve yazar dünyasından önemli isimler de katıldı. Gecede şiirlerin okunmasının ardından dereceye giren öğrencilerin isimleri okundu.
Türkçe Olimpiyatları şiir finali birincisi Mehmet Akif Ersoy'un şiirini okuyan Gürcistanlı öğrenci Leila Kurbanova oldu.
İkinci Azerbaycan'dan, üçüncüsü de Belarus'tan gelen öğrenciler seçildi.
Edebiyat dünyasından önemli şairlerin katıldığı gece
şölen havasında geçti.
9. Türkçe Olimpiyatları Şiir Finali dünyanın her yanından misafirlerinin müthiş gösterilerine sahne oldu. Türkçe'nin çocukları gecenin başlangıç gösterisinde kendi renkleriyle harika bir harmoni meydana getirdilar.
İşte Şiir Finali'nin ilk şiiri Dünyanın Bütün Çiçeklerine, Tacikistan'dan Nigorbonu Rustamzoda ve Papua Yeni Gİne'den Alberta Taligatus'un harika yorumuyla sizlerle.
Türkmenistanlı öğrenciler çok renkli Türkmen kültürünü yine bir o kadar renkli bir halk oyunu gösterisiyle kendilerini izleyenlere müthiş bir gösteri sundular.
Nazım Hikmet'in Salkım
Söğüt şiirini Yemen'den Abeer Al-Radaei ve Fas'tan Leyla Tatari harika yorumlarıyla dinleyenlere bir kez daha sevdirdi.
Şarkı Finali Birincisi Tacikistan'dan Sohruh Yunusov Şiir Finali'ne de enfes Türkçesi ve müthiş şarkı yorumuyla renk kattı.
Gürcistan'dan Leila Kurbanov Mehmet Akif Ersoy'un Atiyi
Karanlık şiirini okurken tüm salon nefesini tutup onu dinliyor.
Muhterem Hocaefendi'nin Zaman şiirini Makedonya'dan Fjolla Mehmed harika yorumuyla okurken kendisine
Bosna Herkes'ten Sejla Kocan Üstad
Necip Fazıl'ın Zaman şiiriyle eşlik etti.
Arif Nihat Asya'nın Kubbeler şiirini Azerbaycan'dan Mehpare Zeynelova harika Türkçesi ile okurken izlyicileri hayran bıraktı.
Faruk Nafiz Çamlıbel'in Çoban Çeşmesi şiirini Finlandiya'dan
Maria Capkan harika yorumuyla seslendirirken Kazakistan'dan Asel Amirova aynı şiirin bestesiyle kendisine eşlik etti.
Moritanya'dan Momadou Mohamed Mousa, Muhterem Hocaefendi'nin "Beni Yalnız Bırakma" şiirini Tacikistan'dan Farukh Mahmadsharif eşliğinde sundu.
Srilanka'dan Fathima Nisma Farook,
Erdem Beyazıt'ın Buldum şiirini enfes bir şekilde okurken kendisine Kırgızistan'dan Aziz Seyitbayev harika sesiyle eşlik etti.
Bahattin Karakoç'un Gidelim Artık şiirini Kamille Nikole Florido harika yorumladı.
Avustralya'dan Gajin Esra Ahmedi,
Yavuz Bülent Bakiler'in "Anamın Türküleri" şiirini okurken kendisine aynı şiirin bestesiyle Yemen'den Aya Abdulbari El-Arasi eşlik ediyor.
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Utansın" şiirini Belarus'tan Uladzislau Voinich seslendirirken kendisine Muhterem Hocaefendi'nin Sıkılsın şiiriyle Nurul eşlik ediyor.
9. Türkçe Olimpiyatları Şiir Finali muhteşem bir gösteri ile sona erdi. Olimpiyat ruhunu en iyi yansıtan gösterilerden biri sizlerle.
Şölen havasında geçen şiir gecesinin birincisi Gürcistanlı öğrenciye ödülünü
İstanbul Valisi Hüseyin
Avni Mutlu verdi. Mutlu ödülü vermeden önce yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Dünyanın her yerine giderek tanış olmak için gayret edenleri yürekten selamlamak istiyorum. Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Çok yakınımızdakilerle bile tanış olmakta zorluk çekiyoruz. Dünyanın her yerine gidenleri yürekten alkışlamak gerekir. Ben onların yaptıkları iş gönül işi olduğu için, gönül sultanı olarak değerlendirmek istiyorum. Bu güzel öğretmenler, bu güzel evlatlara, ilmi, medeniyeti, aşkı öğretmek için gayret sarf ediyorlar. Onlara binlerce kere teşekkür ediyorum."
Vali Mutlu'nun konuşmasının ardından 'Yeni bir dünya' şarkısı ile gece sona erdi.
CİHAN