Türkçe Olimpiyatları'nın Kayseri ayağına büyük ilgi gösterildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı organizasyonda davetliler, Türk okullarında okuyan yabancı öğrencilerin Türkçe olarak seslendirdiği şarkı ve türkülere eşlik etti.
Bu yıl 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla düzenlenen 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin Kayseri ayağı Kadir Has Stadı'nda gerçekleştirildi. Günler önceden yapılan hazırlıklar dün akşam meyvelerini verdi. 40 ülkeden gelen 200'ün üzerinde yabancı öğrenci Türkçe şarkı ve türkü seslendirdi. Tribünleri dolduran yaklaşık 50 bin davetli de şarkı ve türkülere eşlik etti. Gecede bir öğrencinin Kayseri yörenise ait 'Gesi bağları' türküsünü seslendirmesi, davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Ülkelerindeki Türk okullarında eğitim gören öğrencilerin sergilediği halkoyunları da büyük beğeni topladı.
BAKAN YILDIZ: DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZÜ SAYGIYLA ANIYORUM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, en önemli yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu söyledi. Bu organizasyonu gerçekleştiren ve emeği geçen herkesi kutladığını belirten Yıldız, "Biraz önce izledik, dünyanın dört bir tarafından gelen gençlerimiz, Türkiye'nin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine varıncaya kadar birçok yöremizin seslerini buraya taşıdılar. 'Siz hizmet aşkı ile dünyanın dört bir yanına yayılın' diyen değerli büyüğümüzü buradan saygıyla anıyorum. En büyük yatırım eğitime, insanımıza ve geleceğimize yapılan yatırımdır. Bugün burada eğitime yapılan yatırımın meyvelerini görüyoruz. 17 ülkeyle başlayan ve onlarca ülkeyle devam eden bir eğitim sistemini görüyoruz. Çok kişinin emeği, gözyaşı ve duası var." dedi. Türkiye'de son 10 yıldan beri oturtulmaya çalışılan istikrarla beraber bu sevginin daha da güçleneceğini belirten Bakan Yıldız, istikrarı kristal bir vazoya benzetti.
VALİ DÜZGÜN: DÜNYA BARIŞI İÇİN AYNI ŞARKILARI SESLENDİRİYORLAR
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, dünyanın neredeyse bütün ülkelerindeki Türk okullarında çocukların dünya barışı için aynı şarkıları seslendirdiğini söyledi. Türkçe'nin barış dili haline gelmesi için çalışanları kutladığını belirten Düzgün, "İnşaallah onlar sayesinde Türkçe artık ortak dil haline gelmeye başlamıştır. Gelecekte de önemli bir fonksiyonu ifa edecektir. Burada okunan Türkçe şarkı ve türküler, oynana halk oyunları Türkiye'nin dünya üzerindeki imajının yükselmesi için son derece önemlidir. Bu olimpiyatların önümüzdeki senelerde de devam etmesi temennisiyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
ÖZHASEKİ: HOCAEFENDİYE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, yabancı ülkelerde Türk okullarının açılmasına vesile olan Fethullan Gülen Hocaefendi'ye teşekkür ederek söze başladı. İkinci teşekkürü de bu okullarda öğretmenlik yapanlara eden Özhaseki, "Kayserili hayır yapmayı sever. Kayserililer vermekten çekinmiyor. Sizlerin sayesinde Pakistan, Kamboçya gibi ülkelerde okullar açıldı, oralar da öğrenciler eğitim görmektedirler" dedi.
BOYDAK: 'EVRENSEL BARIŞA DOĞRU' SÖYLEMİNE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR
Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak da, Türkçe Olimpiyatları'nın, yıllar önce yüce bir ideal için yazılmaya başlayan kutlu bir öykünün sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. Dünyaya bakıldığında 'evrensel barışa doğru' söylemine ne kadar ihtiyaç duyulduğunun ortada olduğunu anlatan Boydak, "İşte yıllar önce evrensel barış için yola çıkan ve bu meşaleyi tutuşturan Muhterem Fethullah Gülen Hocamız bu destanı ne güzel ifade eder; Işığa gönül vermiş bu yiğitler / Bir gece sonsuza yelken açtılar / Işığa gönül vermiş bu yiğitler / Geçerken her yere nurlar saçtılar. Güzel insanlar güzel işlere imza atarlar. Bu mutluluğu ve onuru bizlere yaşatan başta tertip komitesi olmak üzere kültür şölenimize destek olan herkese şükranlarımı sunarım. Bu gönül hareketinin manevi mimarı muhterem hocamıza da hürmetlerimizi iletirim" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, programın sponsorlarına plaket takdim etti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve milletvekillerinin de hazır bulunduğu festivalde, dünya çocuklarının 'yeni bir dünya' türküsünü hep bir ağızdan okumasıyla son buldu.
CİHAN