Türkiye Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı (TÜRKSEV), Türkiye Barolar Birliği ev sahipliğinde 'Parlamenter Sistemde Siyasi Partiler ve Seçim Sistemleri' konferansı düzenledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, iktidar partisinin 'filanca partiyi barajın altında bırakın, bakın Türkiye nasıl düzelecek' diye baraj talebinde bulunduğunu ifade ederek, "Partileri beğeniriz ya da beğenmeyiz. Ama siyasette bütün siyasal oluşumların Parlamento'ya aldığı oy ölçüsünde yansıyacağı bir seçim sistemini kurmak zorundayız." diye konuştu.
TÜRKSEV, Türkiye Barolar Birliği'nin katkılarıyla siyasi parti temsilcileri ve bilim insanlarının katılımlarıyla 'Parlamenter Sistemde Siyasi Partiler ve Seçim Sistemleri' konulu konferans düzenledi. Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını TÜRKSEV Başkanı Yusuf Dağı yaptı. Dağı, düzenlenen konferansla toplumda seçim güvenliği ve seçim sistemine olan güvensizliği ele almak olduğunu belirterek, seçim sistemi ne kadar sağlıklı işlerse demokrasinin de o kadar sağlıklı işlediğini söyledi.
Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Av. Güneş Gürseler ise Türkiye'de erkler ayrımının fiilen işlevsiz hale geldiğini savundu. Laik, demokratik cumhuriyet hedefine ulaşılamadığını kaydeden Gürseler, bunun temelinde kentleşme politikasının terk edilmesi olduğunu öne sürdü. Kentler yerinde büyük köyler oluştuğunu ifade eden Gürseler, demokrasiyi güdük hale getiren nedenlerden birisinin de toplumun köylülükten kurtulamaması olduğunu iddia etti.
TEZCAN: 47 ÜYELİ AVRUPA KONSEYİ'NDE SEÇİM BARAJI SADECE TÜRKİYE'DE YÜZDE 10
Konferansın açılış konuşmalarından sonra siyasi parti temsilcileri kürsüye çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Türkiye'de seçim sistemlerinin aslında doğrudan doğruya demokrasi ile ilintili bir konu olduğunu ifade ederek siyasi partiler rejiminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. "12 Eylül darbesi ile Türkiye'nin bugün işleyen, işlediğini sandığımız seçim sistemi ve siyasi partiler mevzuatının temeli o zaman atıldı. Son 12 yıl içerisinde bu başka bir noktaya evrildi. Özellikle son 5 yıl içerisinde tamamen başka bir noktaya evrildi, daha olumsuz bir sürece doğru, 'tek kişi diktatörlüğüne' doğru sürüklenen bir noktaya evrildi." diyen Tezcan, Türkiye'nin hala yüzde 10'luk seçim barajı meselesini çözemediğinin altını çizdi. Yüzde 10'luk seçim barajının 'yönetimde istikrar' gerekçesi ile oluşturulduğuna dikkat çeken Tezcan, "47 Avrupa Konseyi üyesi ülkeden 17 tanesinde baraj yüzde 5, 13 tanesinde yüzde 5'in altında, 7 tanesinde 0. Bunun dışındakilerde 6-7 gibi rakamlar. Sadece Türkiye'de seçim barajı yüzde 10." dedi.
'PARTİLERİ BEĞENİR YA DA BEĞENMEYİZ AMA…'
"Teröre karşı miting yapıyoruz diye yapılan mitingde Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan çıktı, teröre karşı mitingde 'filanca partiyi barajın altında bırakın, bakın Türkiye nasıl düzelecek' diye baraj yetkisini açıkça talep etti." diyen Tezcan, "Partileri beğeniriz ya da beğenmeyiz. Ama siyasette bütün siyasal oluşumların parlamentoya aldığı oy ölçüsünde yansıyacağı bir seçim sistemini kurmak zorundayız." diye konuştu.
'DEMOKRASİNİN İSTİKRARI ÖZÜNDE UZLAŞMA KÜLTÜRÜNDE YATAR'
Yönetimde istikrar adı altında temsilde adaletin yok sayıldığının altını çizen Tezcan, şunları kaydetti: "Demokrasinin istikrarı özünde uzlaşma kültüründe yatar. Demokrasinin istikrarı farklı temsil alanlarının bir araya gelip ortak bir dil oluşturabilmesinde yatar. Bu çerçevede farklı düşünenlerin Parlamento'nun ya da yönetim sisteminin dışında tutup, sadece temsil edilmediği halde toplumu temsil etmediği halde, temsil etmediği ölçüde ve güçte tek başına iktidarlar yaratmak demokrasinin istikrarını sağlamaz. Tam tersine bugün düştüğümüz noktada demokrasiyi bizatihi istikrarsızlığa sürükleyen en büyük problemdir."
'TÜRKİYE'NİN SİYASİ AHLAK YASASINA İHTİYAÇ VAR'
Siyasi partilerde lider hegomanyasını ortadan kaldıracak yöntemlerin şart olduğunu kaydeden Tezcan, CHP olarak partilerini bu yönde evirmeye çalıştıklarını anlattı. Bunun bir sistem olarak ele alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Tezcan, siyasi ahlak yasasının demokrasinin olgunlaşması açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Tezcan, "Türkiye'nin siyasi ahlak yasasına ihtiyaç var." dedi.
Programda yer almasına rağmen HDP Temsilcisi Sırrı Süreyya Önder ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek konuşmak için salonda yer almadı. Akşam saatlerine kadar 3 farklı oturum yapılacak konferansta Prof. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Hikmet Sami Türk, Murat Gezici ve Can Ataklı gibi tanınmış isimler sunumlar yapacak.
CİHAN