Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Türkiye'de şuana kadar 238 bal ormanı kurulduğunu, Bursa'da ise bu rakamın bin 13 olduğunu belirtti.
Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Arıcılık Paneli, Merinos Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin, Prof. Dr. Levent Aydın, Prof. Dr. Nuray Şahinler, öğretim görevlileri ile arıcılar katıldı. Panele konuşan Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, arıcılık ve ormancılık ilişkilerini anlattı.
Ormanların ülkemizin yüzde 27.6'sını, Bursa'nın ise yüzde 45'ini kapladığını belirten Coşkun, şunları dile getirdi: "Çevremize dikkatle baktığımız zaman bütün canlılar çok fayda sunacak şekilde yaratılıyor. Ormanlar insanın temel ihtiyacı olan her an soluduğu oksijeni, temiz havayı insanlığa sağlıyor ve kirlettiğimiz havayı da temizliyor. Ormanlar bize temiz su sağlıyor, en güzel temiz sular ormanlardan süzülerek geliyor. Toprak kaymalarını önlüyor, rüzgar erozyonunu önlüyor, saymakla bitmez. Bilim adamlarına göre ormanların ölçülebilen değeri, yani kereste değeri, yanında 2 bin ile 5 bin kat arasında ölçülemeyen değerleri sahip."
Arıların ormana faydasına dikkat çeken Coşkun, "Arılar ormanlarda bitkilerin devamlılığını sağlıyor, tozlaşmanın yüzde 85'i arılar sayesinde oluyor. Sadece arı bal, gıda mı? Hayır, arı aynı zamanda şifa kaynağı, aynı zamanda bitkilerin sürdürülebilirliği için önemli bir doğal denge unsuru." dedi.
Geçmişte arılar ormana giderken para alındığını hatırlatan Coşkun, "Sayın Bakanımızın gayretleri ile hakikaten anlayışımız değişti, daha öncede arılar ormana girerken para alınırken şimdi biz bal ormanları kuruyoruz. Ülkemizde bugüne kadar 238 adet bal ormanı tesis edildi. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde ise bal ormanı sayısı 13 adete ulaştı." diye konuştu. CİHAN