Türkiye'de futbol ekonomisi 1 milyar Euro seviyesinde


Türkiye'de futbol pastasının büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar Euro seviyesinin hemen altında olduğu ve bu rakamla da Avrupa futbol pastasının yaklaşık yüzde 6'sını oluşturduğu ifade edildi.

TAVAK Vakfı, Türkiye'de futbol ekonomisinin büyüklüğü ile ilgili 2013 yılında yaptığı araştırmayı yeniledi. Prof. Dr. Faruk Şen yönetiminde, Burak Karahan'nın katkılarıyla hazırlanan rapora göre sektörün büyüklüğü 2015 Ekim ayında 1 milyar Euro seviyesini geçti. Ancak Şubat 2016 yılı ara transfer döneminden sonra düşüşe geçti. Vakıf, 2013 yılı araştırmasında Türkiye'de futbol ekonomisinin büyüklüğünün yakın zamanlarda 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörüsünde bulunmuştu. Rapora göre sadece Süper Toto Süper Lig takımlarının piyasa değeri 2015 Ekim ayı itibariyle 1,04 milyar Euro'ya kadar yükselmişti. Fakat Şubat 2016 tarihi itibariyle bu rakam 961,9 milyon Euro'ya kadar geriledi.

SÜPER LİG, PREMİER LİG'İN 4'TE 1'İ

Son rakamlar üzerinden yapılan hesaplamaya göre Türkiye Süper Ligi'nin piyasa değeri, İngiltere Premier Ligin değerinin (4,27 milyar Euro) yaklaşık 4'te1'ine, Bundesliga'nın da (2,23 milyar Euro) yarısına karşılık geliyor. Her geçen yıl daha da büyüyen futbol ekonomisinin etkilerini Türkiye'de de göstermeye devam ettiğine dikkat çekilen raporda, transferlerde harcanan uçuk miktarlardaki paraların artık Türkiye'de de görüldüğü aktarıldı. Örnek olarak da 2013-2014 sezonunda Galatasaray'ın yüksek ücretler ödeyerek transfer ettiği ünlü yıldızlar Sneijder ve Drogba gösterildi.

TÜRKİYE TRANSFERLER AÇISINDAN 8'İNCİ SIRADA

10 ülkenin transfer gelir-gider farkına bakıldığında Türkiye, 1,62 milyon Euro ile 7. sırada yer aldı. Gelir-gider farkında ilk 9 ülkenin 4'ü ekside yer alırken, 5 ülke ise transferi kârla kapattı. Transfer gelir-gider farkında en fazla kâr elde eden ülkeler Portekiz ve Fransa oldu.

DÜNYADA 21'İNCİ SIRADAYIZ

Euro 2016 Şampiyonası'na katılmaya hak kazanan A Milli Takım, FIFA milli takımlar sıralamasında Ekim ayında 37. sıradan 18. sıraya kadar yükselmişti. Ekim ayından bu yana 3 sıra gerileyen Türkiye şu an FIFA Milli takımlar sıralamasında 21. sırada yer alıyor.

PARADA 4, TRİBÜNDE 15'İNCİ

Dünyanın en pahalı dördüncü ligi olan Türkiye, tribünleri doldurmaya geldiğinde ilk 10'da dahi kendine yer bulamıyor. Geçen sezonun verilerine göre bir maçına ortalama 12 bin 131 seyirci çekebilen Süper Lig, bu haliyle Avustralya, Japonya gibi ülkelerin gerisinde kalırken, Avrupa liglerinde ancak 8. olabildi. Üstelik bu sezon seyirci sayısında rekor düşüşler yaşayan Süper Lig'in gelecek sezon dünyada ilk 20'ye girmesi dahi mümkün değil. Yayın gelirlerine güvenerek tribünleri gözden çıkaran Süper Lig kulüplerinin acilen bilet fiyatlarını makul seviyeye çekmesi şart gibi gözüküyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de futbol ekonomisi 1 milyar Euro seviyesinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER