Ekonomi Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ege İhracatçılar Birlikleri (EİB) tarafından bu yılın ilk 'Türkiye İnovasyon Haftası' etkinliği, İzmir'de düzenlendi.
18 Mart'ta sona erecek olan Türkiye İnovasyon Haftası, Swissotel Büyük Efes'te başladı. Törene; İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçılar Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, rektörler, paneller için gelen konuklar, yabancı katılımcılar, ekonomistler, destek veren kurumların yöneticileri, iş adamları, öğrenciler ve İzmirliler katıldı.
İNOVASYON TOPLUMLARIN KADERİNİ BELİRLİYOR
Toplantıda konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Ülkemizin sahip olduğu kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek fark yaratması, rekabet gücünü artırması için var olan gücünü harekete geçirmesi için inovasyon temel koşullarından biridir. Bu da ancak yenilik yaratma kültürünü benimseyerek sağlanabilir. Bu nedenle Türkiye İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen böylesi faaliyetlerin ülkemiz için önemli kazanım olacaktır. İnovasyon toplumların kaderini belirleyen önemli unsurlardan biri haline gelmiştir. Günümüz dünyası, bilgi toplumuna doğru hızla dönüşmeye başlamıştır." diye konuştu.
"9 BİN KİŞİYİ AĞIRLADIK"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise "İlkini 2014 yılında İzmir'de gerçekleştirdik. O kadar ilgi gördü ki bu yıl İzmir'de üçüncüsünü düzenliyoruz. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde her zaman yanımızda olan partnerlerimize teşekkür ediyorum." dedi.
21. yüzyılda gücün, inovasyondan beslendiğini belirten Ünlütürk, "İnovasyon, toplumları değiştirdiği gibi ülkeleri de değiştiriyor. 'Türkiye İnovasyon Haftası' İzmir buluşması bu yüzden büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl İzmir'de 9 bin inovasyon tutkununu ağırladık. İzmir gücünü inovasyondan alıyor." diye konuştu.
"2 BİN GENÇ YETİŞTİRİYORUZ"
Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi de "Ekonomik daralma dönemlerinde fırsatlar azalıyor. Artık fırsat yaratan yeni iş anlayışına geçmemiz gerekiyor. Yeni nesil girişimci profiline ihtiyacımız var. Artık sermayenin üstünlüğüne dayalı çağ kapandı. Ne kadar bilgi yaratıcı isek, bu çağ o kadar zengin olacağız. İnovasyonun bir araç değil bizim amacımız olmalı. Cep telefonlarımızda 'candy crash' oyunu var. Yüz milyon oyuncu oynuyor. Değeri 5.9 milyar dolar. Türkiye'deki bütün şeker fabrikalarının bu kadar cirosu yok. Whatsup'un aylık 1 milyar aktif kullanıcısı var. 2014 yılı satış rakamı 19 milyar dolar. Bunlar bizim ilham almamız için çok önemli rakamlar. Özellikle gençlerimizden çok büyük beklentimiz var. 2 bin gencimizi inovasyonda geleceğe hazırlamak için yetiştiriyoruz."
CESARET HER ŞEY DEMEK
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen ünlü trend uzmanı Magnus Lindkvist, 'İnovasyonun Sınırsızlık Masalı' konulu dikkat çekici bir konuşma yaptı. Bugün dünyada yatay büyüme nedeniyle 'kopyala-yapıştı'r ürünlerin satıldığını belirten Lindkvist, "Benzer firmalar benzer ürünler satıyor. Bu rekabeti artırıyor. Rekabetle yeni bir fikir yaratmanız mümkün değil. Ancak dünyada rekabet eden ödüllendiriliyor, yeni bir şey icat eden cezalandırılıyor. Dikey büyümek zorundayız. Bu yüzden inovasyon çok önemli." dedi.
Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yeniliğe verdikleri değeri taçlandırmak adına, bu yılki İEF'nin ana temasını 'inovasyon' olarak belirlediklerini açıkladı. Başkan Kocaoğlu, "Türkiye'nin Avrupa'ya, yani uygarlığa en yakın kenti olarak, inovasyona dayalı kalkınmaya ve yenilikçi fikirlere inanıyor, inovatif çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. İzmir gibi aydınlık bir kente yakışan da budur." ifadelerini kullandı. CİHAN