Stockholm Mobilya ve Aydınlatma Fuarı'nda Türk halıları büyük ilgi görüyor. Ev, büro ve bahçe mobilyaları, halı-zemin kaplama, dekorasyon, lamba ve çeşitli aydınlatma sistemlerinin yoğunlukla sergilendiği fuara, çoğunluğu İskandinav ülkelerinden olan 700 firma katılıyor.
Fuarda sahibi Türk olmayan ancak Türk halısı satan İsveç, İran ve İsviçre kökenli firmalar da bulunuyor. Bunlardan biri olan İsveç'in en büyük toptan halı satan firması Bargi AB sahibi Rashid Bargi de Türk halısı satıyor.
Butan, Nepal, Afganistan, Pakistan ve Türkiye'ye halı yaptırdıklarını, İran ve Fas'tan hazır yapılmış halı satın aldıklarını belirten İran kökenli Rashid Bargi, "Malmö'de depomuz var. Bu ülkelerden aldığımız halıları buradan iç pazara ve Avrupa'nın diğer ülkelerine satıyoruz. Türkiye'den daha çok kilim ve patchwork (yama işi- yamalı örtü) satın alıyoruz. Özellikle Türk kilimlerine büyük ilgi var. Ancak Türkiye'de hem kilim hem de patchwork üretimi azalıyor. Maliyet ve işçilik daha ucuz olduğu için şimdilerde Türkler daha çok İran'da yaptırıyor ve Türkiye'den Avrupa pazarına sürüyor." dedi.
Malmö'deki depolarında 68 bin halı bulunduğunu söyleyen Rashid Bargi, Moldova'dan da eski halı satın aldıklarını ve bunları Türkiye'de yıkatarak Avrupa'da pazara sürdüğünü de sözlerine ekledi.
ÇİNLİLERİN PAZAR PAYLARI DÜŞÜYOR
Çinlilerin halı sektörüne iyi bir çıkış yaptıklarını ancak sürdüremediklerini de ifade eden Bargi, "1997 yılına kadar biz de Çin halısı satıyorduk, o yıla kadar kalitesi yüksek yün ile kaliteli dokuma halılar üretiyorlardı ama şimdi kalite çok düştü. Artık çok tercih edilmiyor. İran halılarını taklit ederek ürettikleri halılar var, ancak taklit hiç bir zaman orijinalin yerini tutmaz, fiyatları da zaten 5-6 kat daha düşük. Halı pazarındaki payları giderek düşüyor." diye konuştu.
Fuarda, beklediklerinden iyi satış gerçekleştirdiklerini ifade eden Bargi, 30 yıldır bu fuara katıldıklarını belirterek, "Müşterilerimiz bizi iyi takip ediyor, fuar fiyatlarımız daha düşük olduğu için özellikle ilk gün özel halılarımız tükeniyor." dedi.
İsveçli KM şirketinden Martin Isaksson da son dört yıldır Türkiye'den toptan Merinos ve Dinarsu halıları aldıklarını belirterek, bunları perakendeciler vasıtasıyla sattıklarını ve ilginin oldukça yüksek olduğunu söyledi. İsviçre'den fuara katılan Zollanvari AG firması sahibi Reza Zollanvari de İran halısının yanı sıra Türk halısına büyük rağbet olduğunu kaydetti.
"İSVEÇLİLER KALİTE ANLAMINDA BİR ÇITA YUKARIDALAR"
Bursa İnegöl'den 30 kişilik bir ekip ile fuarı ziyarete gelen Bayras Mobilya'dan Suat Aras ise İskandinav mobilyasının kalitesinin çok yüksek olduğunun altını çizdi. Suat Aras, "Bizim de birkaç yıl sonra burada olmamız gerektiğini düşünüyorum. Benim gözlemim, kalite anlamında bizden bir çıta daha yukarıdalar. Ahşabı çok iyi kullanmışlar; bu da teknolojik imkanlarından kaynaklanıyor. Ürünleri genelde spesiyal; minimize edilmiş spor hale getirilmiş, 60-70 metre yerleşime göre tasarlanmış ürünler. Bizimkiler daha büyük, daha çok göze hitap ediyor. Bu yönüyle biz İskandinavlara hitap edemeyiz." dedi.
İSVEÇ'İN MOBİLYA İHRACATI 16 MİLYAR KRON
İsveç Mobilya Endüstrisi Federasyonu'nun verdiği bilgiye göre İsveç, 2015 yılında mobilya üretiminden 22 milyar kronluk gelir elde etti; bir önceki yıla oranla yüzde 6 artışla bunun 15.9 milyon kronluk kısmı ihraç edilen ürünlerden sağlandı. İsveç'te 2 bin 226 mobilya şirketi bulunuyor ve mobilya endüstrisinde 30 bini aşkın kişi çalışıyor.
İlk dört günü firma temsilcileri, toptan alıcılar, tasarımcı ve üreticilere açık olan fuar, yarın halka açılacak. Stockholm Mobilya Fuarı'nı her yıl yaklaşık 40 bin kişi ziyaret ediyor. CİHAN