"Türkiye'de sadece Erzin'de yaşayan kertenkele korunma altına alınsın"



Çevreciler, Türkiye'de sadece Hatay'ın Erzin ilçesi Burnaz sahilinde yaşayan ve nesli tükenmekte olan İskenderun kertenkelesinin koruma altına alınmasını istiyor. İskenderun kertenkelesi, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altında olan türler arasında, kırmızı listede yer alıyor.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu'nun (DAÇE) Erzin'de yaptığı çalıştay toplantısı sona erdi. Toplantıda alınan kararlar basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. DAÇE üyeleri, Erzin'e yapılmak istenen termik santrallerin tüm canlılara büyük zarar vereceğine dikkat çekti.

Basın açıklamasını okuyan Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, "Erzin Burnaz kumsalı özel doğa alanıdır. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) nesli tehlike altında olan türler arasında kırmızı listesinde yer alan İskenderun kertenkelesinin Türkiye'de yaşadığı tek yerdir. Yine nesli tükenmekte olan koruma altındaki Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yumurtlama sahasıdır. Bitki örtüsü açısından dört tür endemik bitki topluluğuna ev sahipliği yapan bu özel doğa alanı koruma altına alınmalıdır. Erzin, deniziyle, dünyanın en iyi mandalinasını bize sunan toprağıyla, doğasıyla Doğu Akdeniz'in incisidir. Bu özel konumuna rağmen Erzin Burnaz sahilinin de içinde yer aldığı İskenderun Körfezi'ne onlarca termik santral yapmaya çalışmak çok büyük yanlıştır." dedi.

"BURNAZ SAHİLİNE GEMİ SÖKÜM TESİSİ YAPMAK CİNAYET OLUR"

Burnaz sahiline termik santraller yanı sıra gemi söküm tesisi yapılması için de girişimler olduğunu belirten Sadun Bölükbaşı, şunları kaydetti: "Erzin Burnaz kumsalına en büyük kirleticilerden biri olan gemi söküm tesisi planlamak ise bölgenin geleceği için tam bir yok oluş demektir. Şu anda Payas bölgesinde her gün gördüğümüz hava kirliliğinin tüm körfezi kaplamasını istemiyoruz. Uluslararası kanser araştırma ajansı 2013 yılında dış ortam hava kirliliğini insanlarda birinci grup kanser yapıcı etken olarak sınırlamıştır. Payas bölgesinde gördüğümüz kirli hava, içerdiği ağır metallerin tutunduğu partikül maddeler ile bizlerin yaşamından çalmaktadır. Payas içerisine hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulmasını ve ölçüm değerlerinin açıklanmasını istiyoruz. Enerji ihtiyacı adı altında dayatılan termik santraller, ağır metal, radyasyon, asit yağmurları ve gözle görülemeyen partikül madde kirliliği yaratan yaşam katili projelerdir. Bunların yerine rüzgar, güneş gibi temiz kaynaklara yönelinmelidir. Bölgemizde çevreyle dost, enerji verimliliği yüksek, teknolojik bacasız sanayi ve tarıma dayalı yatırımların gerçekleştirilmesini istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye'de sadece Erzin'de yaşayan kertenkele korunma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER