Yapılan akademik bir çalışma Türkiye'deki Suriyelilerin 'Suriyeli dilenciler'den rahatsız olduğunu ortaya koydu. Suriyeliler, bu dilencilerin, Türkiye'ye geldikten sonra yoksullaşan kişiler değil, Suriye'de de dilencilik yapan profesyonel dilenci grupları olduklarını iddia ediyor. Suriyeliler, dilencilerin Türkiye'de kendilerine yönelik algıyı çok olumsuz etkilediklerini ifade ediyor.
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi-HUGO, 'Türkiye'deki Suriyeliler: Toplumsal kabul ve Uyum Araştırması' isimli bir çalışmaya imza attı. HUGO Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan tarafından 11 kişilik ekiple 8 aylık sürede farklı bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilen kapsamlı çalışmada hem Suriyelileri, hem de Türk toplumunu anlamaya ve sağlıklı kamu politikalarının geliştirilmesi için öngörülerde bulunmaya çalışıldı. Araştırmada Suriyelilerin görüş ve beklentileri bölümünde çarpıcı sonuçlara yer verildi. Buna göre, Suriyelilerin en çok rahatsız oldukları hususlardan birisi Türkiye'nin gündeminde olan 'Suriyeli dilenciler' hususu. Suriyeliler, bu dilencilerin, Türkiye'ye geldikten sonra yoksullaşan kişiler değil, Suriye'de de dilencilik yapan 'Çingene/Roman' profesyonel dilenci grupları olduklarını iddia ediyor. Dilencilerin Türkiye'de kendilerine yönelik algıyı çok olumsuz etkilediklerini kaydediyor.
'SURİYELİLER ZOR DURUMDA KALMADIKÇA KAMPLARDA YAŞAMAK İSTEMİYOR'
Suriyelilerin dile getirdiği en ciddi sorunun çalışma hakları konusunda olduğu kaydedildiği raporda "Çalışma hayatına dahil olmak istediklerini ve böylece Türkiye'ye yük olmanın da engelleneceğini ifade eden Suriyeliler, yasa dışı çalışma durumunda emek sömürüsü ile karşılaşma ihtimallerinin de arttığını ifade etmektedirler. Kamplar (barınma merkezleri) dünyada örnek gösterilecek kadar yüksek standartlarda yapılmış olmasına rağmen Suriyelilerin çok zor durumda kalmadıkça yaşamak istemedikleri yerlerdir." ifadesine yer verildi.
SURİYELİLER, HÜKÜMET ÇEVRELERİNİN SÖYLEMİNDEN RAHATSIZ
Akademik raporda şu ifadeler ise Suriyelilerin iktidar çevrelerinin söyleminden rahatsız olduğunu ortaya koydu: "Suriyeliler Türkiye'de konunun insani boyutundan daha çok siyasi çerçevede ele alınmasından rahatsız olduklarını ifade etmektedirler. Suriyelilere göre Hükümet çevrelerinin söylemi, Suriyelilerin diğer siyasi gruplar tarafından dışlanmasına neden olmaktadır."
'EĞİTİMLİ SURİYELİLER AVRUPA YA DA ABD'YE GİTMEK İSTİYOR'
Suriyeliler, Türkiye tarafından kendilerine vatandaşlık verilirse, özellikle de çifte vatandaşlık söz konusu olursa derhal bunu kabul edeceklerinin ifade edildiği raporda, Suriyelilerin en çok kaygılandıkları hususlardan birisinin çocukların yarım kalan eğitimleri olduğu kaydedildi. Raporda şu tespitler dikkat çekti: "Suriyelilere 'sizi en çok rahatsız eden nedir' diye sorulduğunda, 'bize 'misafir' denilmesi' şeklinde cevap vermeleri dikkat çekicidir. Zira misafirlik, bir hak değil, ev sahibine bağlı bir duygusal durumdur. Eğitimli ve meslekleri olan Suriyeliler, mümkünse Batı Avrupa'da bir ülkeye ya da ABD, Kanada gibi ülkelere gitmek istediklerini ifade etmektedirler."
CİHAN