Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) atleti dopingli çıkan ülkelerin tüm yarışlardan belirli bir süre menedilmesini değerlendiriyor.
WADA Başkanı Craig Reedie, bu yönde bir kararın etkilerini ölçmek için bağımsız bir komisyonun çalışma yürüttüğünü açıkladı. 22-30 Ağustos arasında Pekin’de yapılacak Dünya Atletizm Şampiyonası öncesinde CNN televizyonuna konuşan Reedie, mentalite değişikliği için atleti dopingli çıkan ülkeye ambargo konmasının faydalı olabileceğini söyledi. Reedie, “Şimdiye kadar hiç böyle bir karar alınmadı. O nedenle çok önemli bir adım. Bu konuda inceleme yapması için görevlendirdiğimiz bağımsız kurulun çalışmasını bitirmesini bekliyoruz. Ondan sonra federasyona önerilerimizi ileteceğiz” dedi.
SADECE HALTERDE UYGULANDI
Yasak koyma yetkisi, Uluslararası Atletizm Federasyonu’nda (IAAF) bulunsa da federasyon WADA’dan gelecek önerilere olumlu yaklaşıyor. Şimdiye kadar sporcusunda yasaklı maddeye rastlanan ülkeyi tüm yarışmalardan men uygulaması sadece halterde uygulandı. Geçen ay Alman basınında yapılan bir incelemeye yer verilmiş ve 2001-2012 arasında madalya kazanan atletlerin yarısının doping yaptığına dair bulgular olduğu iddiası ortaya atılmıştı.
İncelenen ve “büyük oranda doping yaptığına inanılan veya kanında şüpheli maddelere rastlanan” 800 isim bulunduğu ve en az yarısının Rus atletler olduğu ileri sürülmüştü.
CNN'DEN TÜRKİYE İDDİASI
Önceki gün 2012 Londra Olimpiyatları’nda 1500 metrede altın alan Aslı Çakır Alptekin’in de dopingli olduğu ortaya çıkmıştı. CNN, Türkiye’nin de endişe kaynağı ülkeler arasında olduğunu iddia etti.
DOPİNG UTANCINDA ACI TESADÜF
Aslı Çakır Alptekin’in 8 yıl men cezası almasının ardından yakın geçmişe dönüp baktığımızda acı bir tesadüf dikkat çekiyor. Alptekin, Londra’da 1500 metrede altın kazandığında bir başka milli atlet olan Süreyya Ayhan Kop, “Danışmanlık yaptım. Benim sayemde oldu” diyerek ödüllerden pay istemişti. Alptekin’in eşi ve antrenörü İhsan Alptekin ise, “Senede 1 ya da 2 kez gördüğümüz biri bize nasıl yardım eder” diyerek karşı çıkmıştı. Ayhan’ın avukatı “Aralarında sözleşme var” diyerek mahkemeye gitmişti. Ayhan’ın da 2009’da ömür boyu men cezası alması dikkat çekici bir detay olarak duruyor.
NOT: Spor Genel Müdürlüğü, 2011 ve 2012 yıllarında katıldığı uluslararası şampiyonalardaki başarıları için 2 bin 575 cumhuriyet altını karşılığı para ödülü verdiği Aslı Çakır Apltekin’e bunların iadesi için dava açacak. Kararın kesinleşmesi bekleniyor.
BUGÜN