Daha önce Çavuşoğlu'nun Hamburg'da bir otelde yapacağı açıklanan konferans da, otel yönetimi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmiş, toplantının organizasyonunu üstlenen AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi, başvurdukları diğer tüm otellerden de olumsuz yanıt aldıklarını ve sonuçta düğün salonuyla anlaştıklarını açıklamıştı.
Bakan Çavuşoğlu'nun anayasa referandumuna destek isteyeceği ve girişin ücretsiz olduğu konuşmasını Salı akşamı saat 18.00'de yapacağının bildirilmesinden sonra, başta Sol Parti ve Yeşiller’le birlikte özellikle sosyal medya üzerinden konferansın iptali için kampanya başlatıldı. Çavuşoğlu’nun toplantısının başka bir salonda mı yapılacağı yoksa tümden mi iptal edileceği kesinleşmedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Hamburg’dan Berlin’e geçmesi ve burada Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile biraraya gelmesi planlanıyordu. Diplomatik kaynaklardan sızan haberlere göre, Gabriel dün gece Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak Çarşamba günü için planlanan görüşmeyi bir kez daha teyit etti. Gabriel günün erken saaatlerinde de, "İkili ilişkilerde olağanüstü gergin bir durum yaşanıyor. Bizim görevimiz bunu yeniden normalleştirmek" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Bu son gelişmeyle, Almanya ile Türkiye arasındaki toplantı krizinin daha da derinleşeceği tahmin ediliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin geçen hafta içinde Almanya’daki programlarına izin verilmemesi, iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalara izin verilmemesini, Nazi dönemi uygulamalarına benzetmesi ise yeni tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili önce sözcüsü Seibert üzerinden, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaştıran tavrını reddediyoruz" şeklinde açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, akşam saatlerinde Berlin’de kendisi bir açıklama yaptı ve Erdoğan'ın “Nazi” benzetmesinin mazereti olamayacağını söyledi. "Esasında bu kadar yersiz bir açıklamayı ciddi bir şekilde yorumlamak bile doğru değil" diyen Merkel, "Naziler’in insanlığa karşı işlediği suçları önemsizleştiren sözlerin seçim kampanyalarında bile kabul edilemeyeceğini" savundu. Almanya ve Türkiye’nin, Almanya’da yaşayan Türkler, karşılıklı ekonomik ilişkiler, NATO’da ortak üyelik ve terörizme karşı mücadele gibi konularla birbirine bağlı olduğunu ifade eden Merkel, buna karşın fikir ve basın özgürlüğü gibi konularda ciddi fikir ayrılıkları bulunduğunu belirtti. Merkel, Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını isterken, "Federal Hükümet olarak Yücel’in özgürlüğü için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz," şeklinde konuştu.
Bu arada Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir bir açıklama yaptı ve AK Partili siyasetçilerin Almanya’daki toplantılarına izin verilmesini önerdi. Özdemir buna karşılık kendisinin can güvenliğinin sağlanması durumunda, Taksim Meydanı’nda bir konuşma yapmak istediğini söyledi.