İstanbul Enstitüsü ile Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün ortaklaşa yaptığı “Ortadoğu Elitlerinin Türk Dış Politikası Algısı” konulu anketi çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Mısır, Tunus, İran, Irak, Filistin, Fas, İsrail, Lübnan, Libya ve Suriye’den 581 aydınla yapılan ankette, Türkiye’nin Ortadoğu'daki sorunlara çözüm getirmekte yetersiz kaldığı öne çıktı.
YARIYA?YAKINI ‘ETKİSİZ’ DİYOR
Ankara’ya getirilen en önemli eleştirilerin başında, başta IŞİD olmak üzere bölgedeki terör örgütlerine karşı mücadeleye yeterince destek vermemesi geldi. Katılımcıların, sadece yüzde 19,1’i Türkiye’nin Ortadoğu’da teröristlere karşı mücadele verdiğini söyledi. Yüzde 45,6’sı ise terörle mücadeleyi yeterince desteklemediğini belirtti.
SÜRECİ?OKUYAMADI
Anket sonuçlarının değerlendirildiği raporda, bölgede otoriter bir Türkiye tablosunun yitirildiğine dikkat çekildi. Ayrıca Suriye krizinde Ankara’nın süreci doğru okuyamadığı kaydedildi.
"IŞİD GEÇİCİ AKTÖR"
Ankete katılan aydınların, yüzde 29,9’u IŞİD’in önemli bir aktör olarak Ortadoğu’da varlığını sürdürebileceğini savunurken yüzde 37,7’si ise bu iddiaya katılmayarak IŞİD’in geçici bir aktör olduğunu ifade etti. IŞİD’le mücadele konusunda ise yüzde 27,4’ü sadece askeri yöntemlerle mücadele edilemez derken yüzde 27,3’ü ise askeri operasyonların ancak muhaliflerin Batılı güçlerin birlikte mücadele etmesi durumunda netice alabileceğini kaydetti.
SAVAŞ GENÇ: KAPASİTESİ VAR AMA KULLANMIYOR
Anket sonuçlarını değerlendiren İstanbul Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Savaş Genç, “Neredeyse her iki aydından biri, Türkiye’nin Ortadoğu’daki terörist faaliyetlerle yeterince mücadele etmediğini düşünüyor” dedi.
BUGÜN