Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen'in imzaladığı maddenin iptalini istedi


Türkiye Kamu-Sen, 2015 yılı toplu sözleşmesinde yetkili konfederasyonu Memur-Sen'in imza attığı maddenin iptali için yargıya başvurdu. Kurumdan konu ile ilgili yapılan açıklamada memurları ve emeklileri yüzde 1,8 puan kayba uğratan bu imzanın 2015 yılı toplu sözleşme kapsamı dışında kaldığı vurgulandı. Ayrıca daha önce imzalanmış olan bir toplu sözleşmenin memurlar aleyhine değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğu dile getirildi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, iptal istemine ilişkin yazılı değerlendirmesinde "Memurun ve emeklinin hakkının gasp edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.

2013 yılında imzalanan toplu sözleşmenin bir maddesinin 2015 yılında kamu çalışanlarına ve emeklilere öngörülen kümülatif zammın üzerinde bir enflasyon oluşursa, enflasyon farkı ödenmesini hükme bağlandığını anlatan Koncuk, buna göre 2015'de enflasyonun memurlara öngörülen artışın, (yüzde 3+3) kümülatif toplamı olan yüzde 6,1'i aşması halinde memurlara enflasyon farkı ödeneceğini aktardı.

Koncuk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak, Memur-Sen 2015 yılında iki yıl önce kendi imzaladığı toplu sözleşme hükmünü memurlar aleyhine değiştirdi. Öyle ki, 2015 toplu sözleşmesinde memurların enflasyon farkı alabilmesi için 2015 yılı enflasyonunun memurlara yıl içinde verilen yüzde 3 ilk altı ay zammı, yüzde 1,76 ilk altı ay enflasyon farkı ve yüzde 3'lük ikinci altı ay zammının kümülatif toplamı olan yüzde 7,9'u aşması hükme bağlandı. Hal böyle olunca 2013 toplu sözleşmesine göre enflasyonun yüzde 6,1'i aşması halinde enflasyon farkı alacak olan memur yeni toplu sözleşme ile zarara uğratıldı ve enflasyonun yüzde 7,9'u aşması durumunda enflasyon farkı verileceği belirtildi.
Buna göre, memur ve emekliler her şartta yüzde 1,8 zarar uğratıldı. Bir sendikanın hukuken 2013 yılında imzalamış olduğu toplu sözleşme hükümlerini, 2015 yılında yapılan toplu sözleşmeyle değiştirme hakkı yoktur. Kapsam dışında olan bir maddeyi değiştirilerek, 2015 toplu sözleşme zamanında yeniden yapılmıştır."

"2013 yılında imza atılan toplu sözleşme maddesi değişmemiş olsaydı, kamu çalışanları ve emekliler 31 Aralık tarihinde yüzde 2,15 oranında zam alacaktı." değerlendirmesinde bulunan Koncuk, değiştirilen madde üzerinden bir enflasyon hesabı yapılacağı için 31 Aralık tarihinde yüzde 8,25 oranında bir enflasyon olsa bile yüzde 1,8 oranında kayıp olacağını dile getirdi.

İsmail Koncuk ayrıca, yetkili konfederasyonun imza attığı maddede yapılan değişiklik sadece 2015 yılı için geçerli kılındığını, 2016 ve 2017 yılları için bu madde konulmadığını söyleyerek, 2016 yılında yapılan yüzde 6'lık zammı fiilen yüzde 4'e düşürdüğünü, 2015 zammını almış, 2016 yılının birinci altı ayına eklediklerini belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı, 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle enflasyonun, yüzde 9 çıktığını düşünürsek, eski maddenin geçerli olması durumunda bütün kamu çalışanları ve emeklilerin yüzde 2,9 oranında enflasyon farkı alacaklarını ancak, madde değiştiği için, enflasyon yüzde 9 çıksa bile, yüzde 7,9'dan çıkarınca kamu çalışanları ve emeklilerin yüzde 1,1 enflasyon farkına mahkum edildiğini yani yüzde 2 zam oranının ellerinden alındığına dikkat çekti.

"Memur-Sen'in imza attığı bu madde tam anlamıyla bir skandaldır." diyen Koncuk, sözlerini şöyle tamamladı:

" Bir sendikanın toplu sözleşmede kabul edilen bir maddeyi böylesine sorumsuzca, kamu çalışanlarını ve emeklileri zarara uğratmak pahasına değiştirme hakkı yoktur. Bunu düzeltmek için Türkiye Kamu-Sen konuyu yargıya taşımış ve kamu çalışanları ile emeklilerden alınan bu hakkın verilmesi için mücadelesini başlatmıştır. Türkiye Kamu-Sen her zaman olduğu gibi memur ve emeklilerimize yapılan bu haksızlığın takipçisi olacak, yaşanan bu adaletsizliği ortadan kaldırılması için her türlü platformda mücadelesini sürdürecektir."
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen'in imzaladığı maddenin iptalini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER