Türkiye korsan yazılım kullanımında ilk sıralarda

Türkiye korsan yazılım kullanımında ilk sıralarda

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Halil Gökoğlu, Pakistan ve Çin'in ardından en çok korsan yazılımın Türkiye'de kullanıldığını söyledi. Gökoğlu, bu sebeple ülkede sıkça bilgisayarların hacklendiğini ve insanların birçok önemli bilgilerini kaybettiğini belirtti.

Türkiye'yi il il dolaşarak işini daha da geliştirmek isteyen iş ortaklarıyla 'Hep Beraber Yarına' toplantıları düzenleyen Microsoft, Antalya'da iş ortaklarıyla buluştu. Microsoft'a ait genel bilgileri ve sunumları Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Halil Gökoğlu verirken, yakında çıkacak Windows 10'a ait geniş çaplı sunumu ise Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener gerçekleştirdi.

Toplantıda, Microsoft'un işletmelerin verimliliğini artıran yeni teknoloji çözümlerinin yanı sıra yazılım sahteciliğini önlemeye ve kurum güvenliğini sağlamaya yönelik yöntemlerin nasıl üzerinde durulacağı anlatıldı. Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Gökoğlu, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bilişim sektörünün büyüdüğüne dikkat çekti.

"KORSAN YAZILIM ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR"

Korsan yazılımın sadece kullanıcılara, şirketlere ve kurumlara zarar vermediğini anlatan Halil Gökoğlu, ülke ekonomisine de ciddi zarar verdiğini dile getirdi. 2013 yılında kişisel bilgisayarlara lisanssız program yüklenmesinin tüm dünyada 62,7 milyar dolara bedel olduğunu aktaran Gökoğlu, ülkelere göre bakıldığında Türkiye'nin yüzde 60 oranında korsan yazılım kullandığını, ABD'nin yüzde 18, Fransa'nın 36, İspanya'nın ise yüzde 45 gibi oranlarda olduğunu söyledi. Türkiye'de kullanılan yüzde 60'lık korsan yazılım oranının 506 milyon dolarlık ticari değeri olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Gökoğlu, Türkiye'yi, yüzde 74 oranla Çin ve yüzde 85 oranla Pakistan'ın takip ettiğini vurguladı.

"KORSAN YAZILIM DAHA ÇABUK HACKLENİR"

Kopyalanmış yazılım kullananların yüzde 48'inin yazılımlar yüzünden veri kaybettiğini aktaran Microsoft sorumlusu Gökoğlu, korsan yazılım kullananların yüzde 45'inin de bilgisayarının yavaş olduğundan yakındığını belirtti. Türkiye'deki pek çok firmanın, korsan ve güncellenmeyen yazılımlardan ötürü hacklendiğini kaydeden Gökoğlu, "Öyle ki firmalar hacker'lardan verilerini geri alabilmek için para ödemek zorunda bırakılmakta. Korsan yazılım kullanan bilgisayarların hacklenme oranı lisanslı kullananlara göre çok daha yüksektir." dedi.

"WİNDOWS 10'LA PAROLALI KORUMA YOK OLACAK"

Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener de Windows 10'un yeni bir dijital çağın habercisi olduğunu ifade ederek, işletmelere ve son kullanıcılara sunacağı avantajları paylaştı. Kişiselleştirilmiş deneyimin yanı sıra Windows 10'un güvenlik çözümleriyle de adından söz ettireceğini belirten Şener, yakın dönemde web sitelerinden 1,2 milyar kullanıcı adı ve parolanın hacklendiğine dikkat çekti.

Bilgisayar açılışlarında ve bir çok yerinde girilen kullanıcı adı ve parolaların yerini Windows 10'la birlikte farklı güvenlik uygulamalarının alacağını aktaran Şener; bunların yüz tanıma, ses tanıma, parmak okuma ve avuç içi okumayla bilgisayarların artık kullanıma açılacağını ifade etti. Şener, sadece bilgisayarların açılışlarının değil, sosyal medya hesapları ve birçok alana da bu farklı güvenlik uygulamalarıyla giriş yapılacağını, artık kullanıcı adı ve şifreye gereksinim duyulmayacağını açıkladı.


CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye korsan yazılım kullanımında ilk sıralarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER