Özellikle gazetecilere yönelik artan baskı ve hukuksuzluk ortamına tepki gösteren Batılı basın organlarından Wall Street Journal, “Ankara'nın, Temmuz darbesini gazeteciliği bastırmak için bahane olarak kullandığını” yazdı.
Gazete, Türkiye’nin, “gittikçe artan hukuksuzluğun devamı durumunda NATO üyesi olarak kalmaması gerektiğini” iddia etti.
Wall Street Journal, “Yeni bir gün, yeni bir kitlesel gözaltı” sözleriyle girdiği yorumda “ülkenin önde gelen laik gazetesi” olarak nitelediği Cumhuriyet’in yönetici ve yazarlarının gözaltına alınmasına dikkat çekerken Türkiye’de hükümetin, medya organlarının kapatılmasının “darbeye bir yanıt” olduğunda ısrar ettiğini yazdı.
“Böyle bir iddiaya inanılmasının, medya darbe öncesi de baskılara maruz kalmasaydı daha kolay olacağını” savunan gazete, Türkiye’de darbe girişimi sonrası gerçekleştirilen yoğun ihraçlara vurgu yaptıktan sonra şunları yazdı:
“Obama Yönetimi, bu baskılar sırasında büyük ölçüde sessiz kaldı. Ankara’nın, darbenin beyni olduğunu iddia ettiği din adamı Fethullah Gülen’in iade talebini ise göz önünde bulundurmaya devam ediyor. Türkiye’nin NATO üyesi ve hem ABD hem de Avrupa Birliği, Suriye’deki IŞİD ile savaşmak ve Avrupa’ya mülteci akınını durdurmak için Ankara’ya ihtiyaçlarının olduğuna inanıyorlar.”
Bunun ardından “Belki de öyledir” diyen gazete, ancak bunun Batı’yı, “baskıları kınama yükümlülüğünden kurtarmadığını” öne sürdü. Gazete Gülen’in “Türkiye’de adil yargılanma ihtimali olmadığı sürece iade edilmemesi” gerektiğini yazan gazete Türkiye’nin, “gittikçe artan hukuksuzluğun devamı durumunda NATO üyesi olarak kalmaması gerektiğini” ifade etti.