Sebze mevye ürünleri üzerinden yürüyen yüksek enflasyon tartışması, tarım sektörünü yakından bilenler tarafından çok farklı değerlendiriliyor.
Çiftçi ekmekten vazgeçti
BUGÜN’ün haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, uygulanan tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin son 10 yılda 3 milyon dekar tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğine dikkat çekti. Güngör, “Çiftçi, tarlasını ekse daha çok masraf yapıyor. Bunun için de boş bırakıyor” dedi. Tarım alanlarındaki daralmayı tarlaların imara açılmasına bağlayan Güngör, şöyle devam etti:
Tüketicilere yansıyor
“Bunun yanında özellikle verimli tarım arazilerine fabrika yapılması da üretimi düşürüyor. Üretimin düşmesinin ardından da meyve ve sebze ithalatı başlatıldı. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde fiyatlar tavan yapıyor. Bu da tüketiciye yansıyor."
İhracattan ithalata geçiş
Son 10 yılda bakliyat ekim alanlarının da 373 bin hektar azaldığını aktaran Güngör, "1990 yılında 300 milyon doların üzerine çıkan ihracat değeriyle dünyanın en büyük bakliyat ihracatçısı olan Türkiye, artık en fazla ithalat yapan ülkelerden biri haline düştü” yorumunu yaptı.
Bakliyat üretimi geriledi
2005 ile 2014 arasında bakliyat üretiminin 397 bin ton düştüğünü kaydeden Güngör, “İthal edilen 1 milyon 500 bin ton kırmızı mercimeğe 1 milyar 100 milyon dolar ödedik” ifadelerini kullandı.
Buğday ithalatına 9,3 milyar dolar verdik
Son 10 yılda 1 milyon 300 bin hektar alanda buğday ekiminden vazgeçildiğini açıklayan Özden Güngör, şunları söyledi: "Buğday üretimi 21 milyon 500 bin tondan, 19 milyon tona düştü. Son 9 yılda 9,3 milyar dolar ödenerek, 30 milyon ton buğday ithal edildi.”
Özkan: Tarım bitiyor
Bursa Osmangazi İncir Üreticileri Birliği Başkanı Osman Özkan, “Zamanında tüm Türkiye’yi besleyen Bursa Ovası sanayiye ve inşaata açıldı. Eskiden buralarda tarlalar vardı. Ama artık her yer villa, fabrika, site oldu” ifadelerini kullandı. Tarım alanlarının azalmasına maliyet yükünün de eklenmesinin fiyatlara yansıdığını aktaran Özkan, “Bunu engellemek için de meyve sebze ithal ediyorlar. Sonra da tarım bitiyor” dedi.
"Yanlış politikalar sebebiyle çiftçi Belçika kadar araziyi ekmiyor"
Türkiye, tarım ülkesi olma özelliğini kaybediyor. Ziraat mühendisleri, Türkiye’de uygulanmakta olan tarım politikaları sebebiyle, çiftçilerin son 10 yılda Belçika büyüklüğündeki tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğine dikkat çekti.Tohum, gübre ve mazot gibi girdilerin pahalı olması sebebiyle son 10 yılda tarım arazileri 27 milyon dekar küçüldü. Buna bağlı olarak 2014’te yurtdışına 2 milyon ton soya için 1,1 milyar dolar ödendi. 1,4 milyon ton mısır için de 360 milyon dolarlık ithalat yapıldı.