Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), üniversite-sanayi ve kamu işbirliğinin somut bir örneğini Türkiye'de ilk yüzde yüz yerli kompresör üretim projesinin tamamlanması ile ortaya koydu.
Kurulduğu 2010 yılından bu yana bünyesindeki araştırma ve geliştirme yapan akademisyenleri ile Bursa ve Türkiye sanayisine katkı veren BTÜ, yerli bir kompresörle bu katkısını devam ettirdi.
BTÜ, Bursa'da faaliyet gösteren Gökçeler Soğutma firması ile birlikte gerçekleştirdiği TÜBİTAK projesi sonucunda her yıl milyonlarca lira tasarruf ve ihracat geliri sağlayacak tamamı yerli kompresörünün üretimini gerçekleştirdi.
BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ali Kara'nın başkanlığını yaptığı, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz ve Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Uzunsoy'dan oluşan ekibin hazırladığı 'Dört Pistonlu Yarı Hermetik Soğutma Kompresörü ve Test Düzeneğinin Geliştirilmesi' projesi gerçekleştirildi. Geliştirilen proje ile Türkiye'nin tamamı yerli malzeme ile üretilen ilk soğutma kompresörü Gökçeler Soğutma firması tarafından üretildi.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de projenin üretimini yerinde inceledi. Yaptığı inceleme sırasında BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'e, projenin yürütücüsü Prof. Dr. Yusuf Ali Kara ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz eşlik edip bilgi verdi.
Firma tarafından seri üretime geçilme hazırlıkları devam eden proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Arif Karademir, BTÜ'nün sanayinin meselelerine çözüm bulma hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen ve TÜBİTAK'tan destek alan 'Dört Pistonlu Yarı Hermetik Soğutma Kompresörü ve Test Düzeneğinin Geliştirilmesi' projesinin soğutma sektörü adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Arif Karademir, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti: "Ülkemizin önemli miktarda döviz ödeyerek ithal ettiği kompresörü, üniversitemizin de içinde bulunduğu bir proje kapsamında tamamının yerli girdi kullanılarak üretilmesini önemli bir gelişme olarak görüyorum. Yaklaşık 500 bin Euro bedelle ithal edilebilen bu test cihazını da çok daha uygun bir maliyetle yüzde 100 yerli olarak imal edilmiş olması da mutluluğumuzu arttırıyor. Bu proje, üniversite-sanayi ve kamu işbirliğine ciddi anlamda katkı sağladı."
Türkiye'de daha önce bu şekilde bir soğutma kompresörünün üretilmediğinin altını çizen firma sahibi Selahattin Gökçe ise amaçlarının ülkeye yerli bir ürün kazandırmak olduğunu söyledi. Kompresörün üretimi için yaklaşık 18 ay çalıştıklarını anlatan Gökçe, bu süre zarfında BTÜ'den büyük destek gördüklerini sözlerine ekledi. CİHAN