Eski Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, savaş ortamını terk ederek Türkiye'ye gelen Suriyeli ailelerin 3'te birinin çocuklardan oluştuğunu söyledi. Tekin, "Türkiye'nin kucağında bir milyon Suriyeli eğitilmek için bekliyor. 7 yaşındaki çocuğu 5 yıl eğitemediğinizi düşünün. İlköğretim çağını geçmiştir, 12 yaşındadır. Karşınızda bir bomba var." dedi.
ODTÜ Mezunlar Derneği, Vişnelik'teki tesislerde Ortadoğu'da sorunları anlatan 'Çatışmaların Gölgesinde Kadınlar ve Çocuklar' başlıklı bir panel düzenledi. Panele Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Selçuk ve eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin konuşmacı olarak katıldı. Program ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden Suriyeli bir ailenin hayat hikayesinin anlatıldığı kısa bir film gösterisi ile başladı.
Panelde konuşma yapan Şevkat Bahar Özvarış, Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısının 2,5 milyon olduğunu ifade etti. Özvarış, Türkiye'nin sığınmacı ve mülteciler açısından hem hedef hem de geçiş ülkesi olarak tanımlandığını kaydetti. Haccettepe Üniveristesi Rektörü, sözlerini şöyle tamamladı: "2,5 milyon Suriyeliyle birlikte 2,8 milyon Türkiye'de bir grup var. 11 ilde 25 kamp var. Sadece 250 bini kamplarda yaşıyor. Yüzde 90 grup çok farklı şehirlerde, sokaklarda, parklarda görüyoruz. Bunların yüzde 75'ini kadın ve çocuklar oluşturuyor. Türkiye bir de IŞİD zulmünden kaçan Ezidi kadınlarla karşılaştı. Bunlar barınma, açlık, susuzluk, cinsel taciz, zorla evlilikler, kumalık sorunları yaşıyorlar."
SELÇUK: EN AZ 362 BİN ÖĞRENCİ BİR SÜRE OKULA DEVAM EDEMEDİ
Doç. Dr. Bilge Selçuk ise 2 aydır birçok ilde sokağa çıkma yasağının bulunduğunu ifade etti. Bu durumun eğiteme zarar verdiğini kaydeden Selçuk, "Haziran'dan bu yana bin 556 okulda kayıtlı olan en az 362 bin öğrenci bir süre okula devam edemedi. Şu anda Sur, Nusaybin, Dargeçit, Cizre ve Silopi'de 114 bin öğrenci okula gidemiyor. 3 bin 845 öğrenci TEOG sınavına giremedi." şeklinde konuştu.
Selçuk, "Çatışma ortamlarının kişilere ve topluma çok sayıda olumsuz etkisi var. Bunlar kısa süreli değil, uzun süreli olumsuz etkiler var. Tüm bunlar çocuklukta yaşandığında etkisi kat ve kat fazla." ifadesinde bulundu.
TEKİN: KARŞINIZDA BİR BOMBA VAR
Eski Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin de Suriye'den gelen sığınmacılar için 8 milyar dolar harcayacak kadar büyük bir problem olduğunu kaydetti. Tekin, "Bu ailelerin çocuk sayıları fazla. Yurt dışında bir kanaat oluşmuş durumda. Bu sığınmacıların 3'te biri eğitim yaşındaki çocuk. Türkiye'nin kucağında bir milyon Suriyeli eğitilmek için bekliyor. Eğitimde bir yılı kaçırdığınız zaman bir daha o yılı yakalamıyorsunuz. 1 milyon çocuk zorunlu eğitime tabi olması gereken çocuk. 7 yaşındaki çocuğu 5 yıl eğitemediğinizi düşünün. İlköğretim çağını geçmiştir, 12 yaşındadır. Karşınızda bir bomba var. 1 milyona yakın ne olacağı belli değil, terörist yoksa mafyaya mı katılacak. Yani okumayan, yazmayan, yetişmemiş bir ekiple karşı karşıya kalırsınız." açıklamasında bulundu.
"SIKIŞTIRILMIŞ BİR EĞİTİMLE HİÇ EĞİTİM YAPMAMAK EŞ DEĞERDE KIYMETE SAHİPTİR"
Güneydoğu'da çatışma ortamından dolayı 17 bin öğretmen ve 300 binin üzerindeki öğrenciye eğitimin tatil edildiğini hatırlatan Tekin, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Bunların geleceğini tatil ediyorsunuz. Sıkıştırılmış eğitim, diyorlar. Her şeyin sıkıştırılmışı olur ama özellikle zorunlu eğitimi sıkıştıramazsınız. Sıkıştırılmış bir eğitimle hiç eğitim yapmamak eş değerde kıymete sahiptir. Onun için hep beraber buna karşı çıkmamız lazım. Olursa eksik eğitimli bireyler yetişir."
CİHAN