Türkiye'nin tek, Avrupa'nın sayılı açıkhava lokomotif müzesi 1866'ya dayanıyor

Türkiye'nin tek, Avrupa'nın sayılı açıkhava lokomotif müzesi 1866'ya dayanıyor

Türkiye'nin tek, Avrupa'nın sayılı lokomotif müzelerinden biri, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Çamlık köyünde yer alıyor. Yapımı 1866 yılında tamamlanan, İzmir-Aydın demiryolu üzerinde bulunan açıkhava müzesinde, 36 tane tarihi lokomotif bulunuyor. Hikayesi, Amerikan iç savaşı sebebiyle İngilizlerin pamuk talebini karşılamak için girdiği arayışlara kadar uzanan söz konusu demiryolu, şimdi bu müzeye evsahipliği yapıyor.

Çamlık Açıkhava Lokomotif Müzesi'nde, 1887 ile 1952 yılları arasında üretilen Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak malı, 36 tane kömürlü ve buharlı lokomotif bulunuyor. Bunlar arasında, dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan, İngiliz yapımı bir lokomotif de yer alıyor. En dikkat çekici olan ise Mustafa Kemal Atatürk için 1926 yılında Almanya'da yaptırılan özel vagon. Atatürk, 1937'ye kadar yurt genelindeki birçok seyehatinde bu vagonu kullandı. 1937'de Ege manevraları için, eski adıyla Aziziye olan Çamlık'taki istasyona gelmiş ve buradaki trende konaklayıp manevraları yönetmişti. Hitler'in kullandığı, 1943 yapımı, 85 ton ağırlığındaki bir Alman lokomotifinin yanısıra motorlu su pompaları, su cenderesi, vinçler, lokomotif parçaları ve tamirde kullanılan malzemeler, birçok açık ve kapalı yük vagonuyla insan taşımada kullanılan vagonlar, tamir atölyesi, 1850 yılından kalma bir tuvalet ve 900 metre uzunluğunda eski bir tünel de yer alıyor.

Zirayete 1991 yılında açılan müzedeki lokomotiflerin ortalama hızları, saatte 20 ile 80 kilometre arasında değişiyor. Türkiye'nin çeşitli demiryolu hatlarında hizmet verenlerinden birisi olan 1887 yılı yapımı İngiliz malı lokomotif, Türkiye'ye getirilen en eskilerden birisi. Saatte 28 kilometre hız yapabilen bu lokomotif, İstanbul Sirkeci Garı'nda hizmet vermiş.

Çamlık Buharlı Lokomotifler Açık Hava Müzesi, karayoluyla Selçuk'a 7 kilometre uzaklıkta. 160 dönüm arazi üzerine kurulu müzeye giriş ücreti 5 lira.

KUTU

Çamlık Tren İstasyonu ve müzenin bulunduğu yerdeki demiryolu, Türkiye'nin ilki olma özelliği taşıyan, İzmir-Aydın hattının bir bölümü. Bu demiryolu, 1856'da bir İngiliz şirketine verilen imtiyazla İzmir-Aydın arasında 130 kilometre olarak inşa edildi. Yapımı 10 yıl süren hat, 1866 yılında tamamlandı. Demiryolu hattının hikayesi, 1861'de Amerika'da başlayan iç savaşa dayanıyor. Bu ülkeden büyük miktarda pamuk alan İngiltere, savaş sebebiyle alamayınca Osmanlı topraklarında pamuk ekimini teşvik etti, halka Amerikan pamuk tohumu bile dağıttı. Osmanlı hükümetinden aldıkları izinle pamuk üretimini teşvik eden İngilizler, İzmir'deki limana ulaştırmak için de İzmir-Aydın demiryolu hattını inşa etti. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin tek, Avrupa'nın sayılı açıkhava lokomotif... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER