İstanbul Sanayi Odası ile Markit'in Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin 2016 Ocak dönemi bulguları açıklandı. Türkiye İmalat PMI verisi Ocak ayında 50,9 oldu. Faaliyet şartlarında iyileşme devam etti. Üretim, yeni sipariş, istihdam ve girdi stokları veriye katkı sunarken; tedarikçilerin ürünü teslim süresi nötr seviyede kaldı.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi ile ilgili şunları ifade etti:
"İmalatçılar 2016'ya 2015'e göre daha iyi giriş yaptı. Ancak yeni iş hacminde büyümenin yavaşlaması imalat sanayi sektörünün yakın geleceğe dair performansı konusunda şüphe oluşturdu. Jeopolitik faktör ve belirsizliklerden dolayı yeni ihracat siparişleri Ocak ayında geriledi. Ayrıca liranın yeniden zayıflaması firmaların girdi maliyetleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu."
2015 Aralık ayında 51,0 ölçülen İstanbul İmalat PMI verisi ise Ocak döneminde 49,5'a gerileyerek imalat sektörünün faaliyet şartlarında bozulmaya işaret etti. Ancak Ocak daralma sınırlı seviyede kaydedildi. 2015 11 ayını kapsayan dönem ile 2014'ün ortalarında yaşanan daralmaya göre de daha düşük hızda gerçekleşti. Ocak ayında İstanbul imalat sektörünün faaliyet şartlarında bozulma, yeni iş hacminin gerilemesinden kaynaklandı. Ancak yeni iş hacminin gerilemesi hafif oldu. Yeni iş hacminde gerileme büyük ölçüde yeni ihracat siparişlerinde daralmadan kaynaklandı. Kimi firmalar bu durumu jeopolitik gerilimlere bağladı.
Balchin, bu konuda da şunları kaydetti:
"Anket verileri, faaliyet koşullarındaki bozulmanın zayıf dış talepten kaynaklandığını gösterdi. Bazı firmalar bu durumun jeopolitik faktörlerden kaynaklandığını belirttiler. Üretim ve istihdamda kayda değer bir değişim yaşanmazken firmalar zayıf liranın etkisiyle daha yüksek girdi maliyeti baskısıyla karşılaştılar."
CİHAN