Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağında meydana gelen ve Türkiye'yi yasa boğan faciada 301 madencinin şehit olmasıyla ilgili davanın duruşmasına 13 Nisan 2015 Pazartesi günü başlanacak. Dava, Akhisar Belediyesi'nden 4 yıllığına kiralanan Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülecek. Faciadan 11 ay sonra başlanacak davada, yaklaşık bin polis görev yapacak. Duruşma salonuna 1 kilometre mesafeden itibaren önlem alınıp üç aşamalı barikat kurulacak, 112 Acil Sağlık ekipleri ve bir TOMA hazır bekletilecek. Duruşmaların en az 10 gün kesintisiz sürmesi bekleniyor.
8 TUTUKLU SANIK AKHİSAR'A GETİRİLMEYECEK
Duruşmalarda, Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye 19 Mart 2015'te gönderdiği yazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart'ta aldığı kararla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılacak. Halen Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyle Akhisar'a getirilmeyecek. Daha önce de gündeme gelen yargılama usulüne göre aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 sanık, halen tutuklu bulundukları İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nden mahkeme salonuna SEGBİS ile bağlanacak. Mahkeme heyeti, sorguyu bu şekilde yapacak. Avukatları ise mahkeme salonunda bulunacak.
HER BASIN KURULUŞUNDAN BİR TEMSİLCİ DURUŞMAYA ALINACAK
Duruşmanın yapılacağı salon ve çevresinde Manisa, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir ile birçok çevre il ve ilçelerden gelecek desteklerle birlikte yaklaşık bin polis güvenliği sağlayacak. Bazı sivil toplum kuruluşlarının gösteri ve açıklama yapacağı gözönüne alınarak, salonun 1 kilometre çevresinde çeşitli güvenlik önlemleri alınıp üç aşamalı barikat kurulacak. Gazeteciler, orta barikat içerisinde yer alacak. Her basın kuruluşundan bir temsilcinin salona girmesine izin verilecek.
İLK DURUŞMAYA FEYZİOĞLU VE DEMİRTAŞ DA KATILACAK
Sekizi tutuklu 45 sanığın yargılanacağı davanın Akhisar'da görülecek ilk duruşmasına, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılacak. Bu arada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Üzeyir Şendil'in geçen günlerde Edirne'ye düz hakim olarak atanmasıyla 1. sınıf hakimliğe terfi eden Aytaç Ballı, mahkemenin yeni başkanı oldu.
Faciayla ilgili olarak, Manisa Barosu'na kayıtlı 117 avukat tarafından Soma İş Mahkemesi'nde 139 dava açıldı. Bu davalar, avukatlar tarafından ücretsiz takip edildi, şehit madencilerin ailelerine hukuki konularda her türlü destek sağlandı. Soma faciasıyla ilgili cumhuriyet başsavcılığının hazırlamış olduğu iddianame ise 6 Mart 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 2015/81 esas numarasına kaydedildi. Şehit madencilerin yakınlarından 487 kişi şikayetçi, yaralanan 162 kişi de mağdur müşteki olarak yer aldı. 45 kişinin sanık konumunda olduğu davada, sekizi halen tutuklu. Tutuklu sanıklar hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 81/1, 21/2, 53 ve 63. maddelerinin, olası kasıtla öldürme suçundan 301 kez uygulanması talebiyle ve yine bu sekiz sanık Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, M.Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazı hakkında 86/1, 87/1 d, 21/2, 53 ve 63. maddelerinin, netice sebebi ile ağırlaşmış yaralama suçundan da 162 kez uygulanması talebiyle dava açılmıştı. Diğer sanıklar hakkında 85/2, 22/3, 53/6 ve 63. maddeler çerçevesinde, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçlaması ile dava açılmıştı. CİHAN