Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen 2. Denizcilik Haftası'nda ülkemizde hızla gelişen marina sektörünün, ekonomik krizler ve artan terör olaylarından en az etkilenen sektörlerin başında geldiği vurgulandı. Türkiye ile Yunanistan'ın Ege Denizi'nin turizm potansiyelini daha iyi değerlendirmek için bir araya gelmesi gerektiğine dikkat çeken Yunan Marinacılar Derneği Başkanı Stavros Katsekadis, "İki ülkenin ortak menfaatleri söz konusu. Türkiye ve Yunanistan marinaları için ortak yatırımlar hayata geçmeli." dedi.
MİLYARLARCA DOLAR DÖVİZ GİRDİSİ
Yaşar Üniversitesi Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı ile Marina ve Yat İşletmeciliği Programı öğrencilerinden oluşan Denizcilik Topluluğu tarafından düzenlenen 2. Denizcilik Haftası'nda Türkiye'ye milyarlarca dolar döviz girdisi sağlayan denizcilik sektörü, alanında uzman Türk ve yabancı isimlerle birlikte masaya yatırıldı. 5 gün boyunca süren etkinliklerde Türkiye'de gelişen marina sektörü de ele alındı.
EGE'NİN SULARI GELECEĞİN COTE d'AZUR'U OLACAK
Dünyadaki üst kalite düzeyindeki marinaların inşaatı, geliştirilmesi ve işletmeciliği alanında uzun yıllardır görev yapan Homeport Corporation şirketinin CEO'su Dr. Ralf Heron, Türkiye, Yunanistan ve Hırvatistan'ın önümüzdeki birkaç sene içinde yatçılığın en gözde yerlerinden birisi haline gelebileceğini söyledi. Marina işletmeciliği alanında dünya genelinde yayımlanmış iki kitabı da bulunan Heron, "Son 30 yıldır yatçıların vazgeçilmez rotası olan İbiza, Palma de Mallorca ve Fransa'nın Akdeniz kıyıları Cote d'Azur bölgesinin popülerliğini yitirmeye başladı. Üstelik buralar oldukça pahalı. Şimdi Türkiye, Yunanistan ve Hırvatistan pazarı genişliyor. Dünyanın her tarafında marina projelerinde yer aldım. Türkiye'deki marinaların iyi tasarlanmış ve bağlama kapasitesiyle oldukça iyi olduklarını görüyorum. Türkiye'yi bekleyen çok belirgin bir avantaj var." şeklinde konuştu.
ORTAK MENFAATLERİMİZ SÖZ KONUSU
Yaşar Üniversitesi'nin konuğu olan K&G Med Marinas Genel Müdürü Nikos Koutsodontis ve Yunan Marinacılar Derneği Başkanı Stavros Katsikadis ise marina sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının Yunanistan'da daha çok faaliyette bulunmaları gerektiğini vurguladı. İki ülkenin ortak menfaatleri için hareket etmesi gerektiğini kaydeden Stavros Katsekadis, "Özellikle son iki yıldır marina hizmetleri konusunda Yunanistan'dan Türkiye'ye, Türkiye'den de Yunanistan'a büyük bir talep yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl oldukça fazla Türk teknesi ülkemizi ziyaret etti. İki ülkenin ortak menfaatleri söz konusu. Türkiye ve Yunanistan marinaları için ortak yatırımlar hızlı bir şekilde hayata geçmeli." diye konuştu.
BİR YAT 30 TURİST GETİRİSİNE SAHİP
Bir yatın getirdiği dövizin neredeyse 30 turistin harcamalarının toplamına eşit olduğu ülkemizde marina sektörünün hızla gelişmesine rağmen halen yetersiz olduğunu belirten D-Marin CEO'su Kemal Saatçioğlu ise Türkiye'deki marinaların kalitesine dikkat çekti. D-Marin Yatırım Holding olarak süper lüks yatlara hizmet veren Marina Barcelona 92'nin yüzde 70 hissesini satın aldıklarını hatırlatan Saatçioğlu, "Türkiye, şu anda 17 binin üzerinde bağlama kapasitesine ulaştı. Ancak İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde bu rakamlar 300 bin hatta 400 binlere kadar ulaşıyor. Dolayısıyla pastanın içinde küçük bir paya sahibiz. Elbette mühim olan hızlı gelişmeden ziyade iyi ve istikrarlı bir gelişme. Türk marinaları dünyada örnek teşkil edecek bir kaliteye sahip. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda kapasitemiz daha da artacaktır." diye konuştu.
İNSANLARI DENİZLE BULUŞTURMALIYIZ
Türk bayraklı teknelerin balıkçı barınaklarına bağlanmasıyla oluşan tartışmalara değinen West İstanbul Marina Müdürü Fuat Çimen ise "Bu konuda muhafazakar olmamalı. Su kültürünü ne kadar çok geliştirirsek ve ne kadar çok insanı denizle buluşturursak sektör adına o kadar ilerlemiş oluruz." açıklamasında bulundu.
Bodrum Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar da sektörün nitelikli işgücüne ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.
MARİNA SAYILARI
-Türkiye'de 6'sı belediyelere ait olmak üzere 46 adet marina mevcut.
-Ege Bölgesi'ndeki marina ve çekek yeri sayısı 40, kara ve deniz kapasitesinin toplamı ise 2 bin 700 yat civarında.
-İzmir'de turizm işletmesi belgeli 4 marina (1207 deniz kapasitesi) ve belediye belgeli (45 deniz kapasitesi) 1 marina mevcut. CİHAN