Almanya'nın başkenti Berlin'de 2016 yılına eyalet parlamentosu seçimleri damgasını vuracak. Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, TGB'nin bu yılki icraatlarında önceliğin seçimlere geniş katılımın sağlanması olduğunu söyledi. Sadece Türk toplumunun hassas olduğu konulara sahip çıkarak çözüm üretecek adayların destekleneceğinin ise altını çizdi. Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, 18 Eylül'de düzenlenecek Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinden ötürü 2016'yı "siyasi katılım yılı" ilan ettiklerini duyurdu.
Yılmaz, "Türk toplumunu siyasette yoğun temsil eden dünya görüşü ve yaşam tarzı muhafazakar olmayan bir kesim olsa da, dini ve milli hassasiyetlikleri olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak söylem ve icraatlarıyla meclise taşıyacak ve çözüm üretecek kimse yok." dedi. Yılmaz, kamuda başörtüsünü yasaklayan Tarafsızlık Yasası'nın değişmesi ve Türkçenin eğitim müfredatlarına alınması gibi konularda taleplerinin olduğunu hatırlattı.
Başkentte görev yapan gazetecileri kahvaltı programında ağırlayan Bekir Yılmaz "Siyasete müdahil olmadan bir şeyleri değiştiremezsiniz. Türkçenin yeni nesilde kaybolmaması için, Türk toplumunun dini ihtiyaçlarının karşılanması için ve de örneğin başörtüsü yasağı gibi engellerle yapılan ayrımcılıkların kaldırılması için siyasi katılım şarttır." dedi.
Sosyalizasyonunu Türkiye'de tamamlayarak Almanya'ya yerleşen kişilerde Türk dilinin muhafazası için engellerin olmamasına rağmen yeni yetişen genç nesilde anadilin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu belirten TGB Başkanı Yılmaz, "Türkiye'de yetişmiş kişiler Türkçeden vazgeçemezler. Türkiye'yle duygusal bağları, orada arkadaşları var. Gençlerde ise maalesef durumlar farklı. Çocuklarımızın bu değerleri unutmaması için bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların meclis çatısı altında çözülmesi gerekir. Türkçe eğitim müfredatlarına alınmalıdır." dedi.
Yılmaz, "Dil olmadan dini duyguların aktarılmasının dahi zorlaşacağını düşünüyorum. Geçmişle bağların koparılmaması lazım. Bu da dilin korunmasıyla mümkün. Dini ve manevi duyguların muhafaza edilmesini istiyor, değerlerimizin kültürel etkinliklerle, tarih bilinciyle, şiir ve sanatla aktarılmasına önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.
"DİLEK KOLAT'A ELEŞTİRİ"
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla başörtülü öğretmen olunabildiğini hatırlatarak Tarafsızlık Yasası'nın değiştirilmesini talep eden Bekir Yılmaz, "Berlin Eyaleti Başbakan vekili Dilek Kolat ve partidaşı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Raed Saleh gibi isimler ayrımcılığın engellenmesi için Tarafsızlık Yasası'nın değiştirilmesine karşılar. Bu yasanın en katı savunucuları bu Müslüman kökenliler. Eskiden 'kızları çalıştırmıyorlar' diyorlardı. Şimdi kızlarımız öğretmen, polis olmak istiyorlar. 'Yok, olmaz' deniyor. Bu olmaz. Sen siyaset yapmazsan birleri seninle ilgili kararı verir. Bu yüzden eyalet seçimlerine geniş katılımları teşvik edeceğiz. Vatandaşlarımızdan sandığa gitmelerini istiyoruz." dedi.
"40 YILDIR ALMANYA'DA YAŞAYANLAR YEREL SEÇİMLERDE DAHİ OY KULLANAMIYORLAR"
Açıklamalarının devamında tüm partilere açık tarafsız bir kurum olduklarını vurgulayan Bekir Yılmaz, "Türk toplumuna hizmet edecek Anayasal çizgiler içinde kalan tüm parti ve adayları destekleriz. Gücümüzü siyasete taşıyacak, taleplerimizi dile getirip çözüm üretecek kişileri destekleyeceğiz. Almanya göç toplumu ise ki öyle, huzur içinde birlikte yaşamak istiyorsak, ortak yaşamdan uyumdan bahsediliyorsa, o halde şartların eşit olması gerekir. Sadece talep etmek çözüm olmaz. Hak mücadele edilerek alınır." dedi.
Yılmaz şöyle devam etti: "Düşünebiliyor musunuz vatandaşımız 35-40 yıldır Almanya'da yaşıyor, vergisini veriyor. Fakat sadece Türk vatandaşı diye yerel seçimlerde dahi oy verme hakkı kendisine verilmiyor. Modern göç toplumlarında bunun aksi örnekleri var. Birkaç yıl önce SPD Kanada'ya giderek bu ülkenin göç yasasını incelemişti. Sonuç ne oldu? Sadece gitmek yetmez, icraat lazım. Kanada ve İskandinav ülkelerinde yabancı ülke vatandaşlığı olsa bile oyunuzu kullanabiliyorsunuz." CİHAN