"Türksat, Bugün TV ve Kanaltürk'ü susturma kararı aldı"


Uydu üzerinden devlet adına televizyon yayınlarını gerçekleştiren Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ, Bugün TV ve Kanaltürk'e sözleşmenin bir ay içinde feshedileceğini iletti.

Bugün ve Millet gazeteleri, Digitürk, Tivibu, Teledünya ve Kablo TV'den sonra devletin kontrolündeki Türksat'ın da muhalif kanallara sansür uygulayacağını yazdı. Bugün ve Millet'teki habere göre Türksat, Bugün TV ve Kanaltürk'e yazı göndererek yayınlarını düşürmeleri konusunda bir ay süre verdi. Söz konusu kanallara süre sonunda sözleşmelerinin feshedileceği iletildi.

Hukukçular, Türksat'ın hiçbir mahkeme kararı olmadan Bugün TV ve Kanaltürk'ün uydudan düşürmeleri konusunda tebligatta bulunmasının Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekti. Hukukçular, yayınların sonlandırılmasından oluşacak maddi zararın, kararda imzası bulunan Türksat Yönetim Kurulu üyelerine rücu edeceğini belirtti.

Bugün gazetesinde, 'Sansürü uzaya taşıdılar', Millet gazetesinde ise 'Zulmü uzaya taşıdılar' başlığı ile yayınlanan haberlere göre hukukçuların değerlendirmeleri özetle şöyle;

Ticaret Hukuku Profesörü Yılmaz Aslan: Rekabet Kanunu'na aykırılık ortaya çıkarsa zararın 3 katı tazminat talep edilebilir.

Ankara Barosu eski Başkanı Vedat Ahsen Coşar: Kiracı kirasını ödüyor. Hiçbir aykırı eylem, fiil yok. Buna rağmen evden atılmaya çalışılıyor. Hukuka uygun değil. Siyasi bir karar ve doğru değil. Türksat Yönetim Kurulu şahsi sorumludur, tazminata mahkûm edilir.

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz: Bu durum Türk Ceza Hukuku'nun 124. maddesinde yazan haberleşmenin engellenmesinin başka şeklidir. Devletin ortak olduğu kuruluşlardaki sansür anlayışıdır.

GRUP AÇIKLAMA YAPTI

Bu arada İpek Medya Grubu, 'Sizin için devam edeceğiz' başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Biz, bu topraklarda birlikte yaşadığımız herkesi, her insanı sevdik. İnsan haklarını, evrensel hukuku, demokrasiyi savunduk. Yalana, iftiraya, haksız hukuksuz infazlara, toplu imha teşebbüslerine karşı direndik. Zorla, baskıyla, birbirimizi susturmadan, hakaret etmeden konuşsak, sorunlarımızı çözebileceğimize inandık. Katılsak da, katılmasak da herkesin düşüncelerini söyleme hakkına saygı gösterdik. Sadece gerçekleri, insanlarımızı, sokaklarımızı yansıttık. Buna dayanamadılar. Tüm kamu kaynaklarını gırtlaklarına kadar emmelerine rağmen; gerçek, yalanla örtülemediğinden rekabet de edemediler. Sadece bir havuzun uğultularını duymanız, kapkara bir zifti, berrak su zannedip yudumlamanız için zorla, hoyratça ve hukuksuzca ekranlarımızı kararttılar. Karartıyorlar... Biz sizin için vardık. Sizin için varız. Sizin için var olmaya devam edeceğiz."

YÖNETİMDE ERDOĞAN'A YAKIN İSİMLER

Haberlere göre; Türksat'ın yönetiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarının ağırlığı dikkat çekiyor. Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 3 başdanışmanı Mustafa Varank, Şenol Kazancı ve Maksut Serim 18 Nisan 2014'te Türksat yönetimine getirilmişti. Bu atamaların ardından Erdoğan, cumhurbaşkanı olduktan 2 ay sonra 2 Ekim 2014'te Türksat yönetimine eski Kültür Bakanı Atilla Koç'un oğlu Cumhurbaşkanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç'un da atandığı ortaya çıktı. Böylelikle Türksat'ın yönetiminde genel müdür dışındaki 7 yönetim kurulu üyesinden 4'ü Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden oluştu.

Türksat'ın Yönetim Kurulu üyeleri şöyle:

Prof. Dr. Ensar Gül: Başkan ve Genel Müdür.

Prof. Dr. Yusuf Suat Hasçiçek: Başkan Vekili, Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme, Araştırmaları Merkezi Başkanı.

Mehmet Hamdi Yıldırım:Üye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı.

Prof. Dr. Mustafa Helvacı: Üye, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi.

Mustafa Varank: Üye, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı.

Ali Taha Koç: Üye, Cumhurbaşkanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanı.

Şenol Kazancı: Üye, Anadolu Ajansı Genel Müdürü.

Maksut Serim: Üye, Başbakan Başdanışmanı.


CİHAN
<< Önceki Haber "Türksat, Bugün TV ve Kanaltürk'ü susturma kararı aldı" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER