Cihan Sendikalar Konfederasyonu'na bağlı (CİHAN) Ufuk Tarım Orman Sen Genel Başkanı Cemalettin Çelik, kırmızı et ithalatı ve canlı hayvan ithalatı artmasına rağmen et fiyatlarında düşüş sağlanmadığını söyledi. Çelik, fiyatların kısa dönemde düşmeyeceğini de vurguladı.
Et fiyatlarına ilişkin yazılı açıklama yapan Ufuk Tarım Orman Sen Başkanı Çelik, kurulacak yeni kabinede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı koltuğuna oturacak kişinin ilk olarak çözmesi gereken konular arasında kırmızı et sorununun yer alacağını ifade etti. Türkiye'de 2014 yılında üretilen (küçükbaş ve manda dahil) toplam kırmızı et miktarının 1 milyon 8 bin 272 ton olduğunun altını çizen Çelik, "Eski Bakan Mehdi Eker'in açıklamalarında ülkemizdeki kırmızı et tüketimini üretime bölüp kişi başı 13 kilolara çıkardıklarını ifade edilmiştir. Sayın Bakan aynı zamanda yıllık 37 milyon turisti de beslediğimiz şeklinde açıklama yapmıştır. Bu turist sayısını göz önüne alındığında kırmızı et tüketimi çok daha düşük olacaktır. AB ülkelerinde ise bu rakam 70 kilo civarlarındadır." dedi.
Tarım ve gıda politikalarında yanlışlıklar yapıldığını dile getiren Çelik, örnek olarak dişi sığır kesimini gösterdi. Seçimlerden dolayı et fiyatlarının düşük tutulmak istendiğini, bu çerçevede dişi sığır kesimine yönelindiğini anlatan Çelik, bu yüzden dişi hayvan karkas fiyatları artınca, kesimin rekor seviyeye yükseldiğini belirtti. Çelik, ayrıca şunları aktardı:
"2013 yılında 5.607.272 adet olan sağılan sığır mevcudu her yıl nüfusun artışıyla birlikte artması gerekirken,2013 yılından 2014 yılına girerken yaklaşık 40 bin adet gerileyerek 2014 yılında 5.567.176'ya düşmüştür. Bu düşüş 2015 yılı rakamları açıklandığında çok daha bariz bir şekilde ortaya çıkacaktır. Üzüntüyle belirtmeliyim ki bu tercih ülkemiz hayvancılığının geleceği adına dönüşü olmayan bir yola girilmesine sebep olacaktır."
Cemalettin Çelik, hayvancılığın sorunlarının çözümünün ithalat ile mümkün olmadığını da ifade ederek, şöyle devam etti:
"Hansları desteklemek yerine Ahmetler, Mustafalar yani yerli üreticilerin desteklenmelidir. Mevcut çözümsüz tarım politikalarından biran önce vazgeçmeliyiz. Hayvancılıkta sorunun ve çözümünde temeli olan küçük aile işletmeleri muhakkak hakkettiği şekilde desteklenmeli ve işletmelerde sürdürülebilirlik sağlanmalıdır. Ne yazık ki; 3-5 ay gibi kısa dönemde bu sorunlar çözülemeyecektir. Dar gelirli, memur, işçi ve asgari ücretliler bu yılda kırmızı eti kasap ve market vitrinlerinde izlemeye devam edecekler."
CİHAN