MOSKOVA (CİHAN)- Ukrayna'da 12 Şubat'ta barış anlaşmasının imzalanması ve ateşkesin ilanının ardından Debaltsevo'da kuşatma altında kalan Ukrayna ordusuna ait binlerce asker kriz oldu. Ayrılıkçı milis güçler askerlerin silahlarını bırakarak bölgeden çıkabileceklerini belirtirken, Kiev içerden ve dışarıdan saldırılarla çemberi kırmaya çalışıyor. Dün başlatılan saldırılarda onlarca Ukrayna askerinin öldüğü iddia edildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Debaltsevo'da tansiyonun yükselmesinin beklendiğini, barış anlaşmasından bir hafta önce Ukrayna ordusunun bölgede kuşatma altında kaldığını söyledi. Macaristan'da akşam saatlerinde basın toplantısında bilgi veren Putin, "Ukrayna ordusu çemberi kırmak için girişimde bulundu. Ancak başarısız oldu. Ben Ukrayna yönetiminin Ukrayna askerlerinin silahlarını bırakmasına engel olmamasını ümit ediyorum… Diğer taraftan Donetsk ve Lugansk milis liderlerin çatışma alanında silahlarını bırakarak çıkmaları ve ailelerine dönmelerine izin vermesini bekliyorum." çağrısı yaptı.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna askerlerinin bölgeden güvenli bir şekilde çıkarılmasını istedi. Lukaşenko, "Biz sadece aracı değiliz. Biz Ukrayna askerlerinin bir daha çatışmamak şartı ile güvenli bir şekilde çıkmasını garanti etmemiz gerekiyor." uyarısında bulundu.
Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti askeri yetkilisi Eduard Basurin, bölgede kuşatma altında 3 bin Ukrayna askerinin olduğunu, Debalsevo'nun milis güçler tarafından kontrol edildiğini açıkladı. Debaltsevo'da durumun sürekli değiştiğini ifade eden Basurin, "Ukrayna ordusu ölmenin anlamsız olduğunu anladı. Birçok alan ayrılıkçıların kontrolünde." dedi.
Ukrayna askerlerinin Debaltsevo'dan kontrollü bir şekilde çekilmeye başladığı da gelen bilgiler arasında. Kiev yanlısı gönüllü birliklerin komutanlarından Semyon Semençenko yaptığı açıklamada, Debaltsevo'dan askerlerin çekilmesi planlı ve organizeli bir şekilde yapıldığını söyledi. Yerel milis güçler ise askerlerin yeniden organize olarak çatışmaya devam ettiklerini iddia ediyor.
SINIR HATTINDAN ÇEKİLMELER BAŞLADI
Ayrılıkçı milis gruplardan yapılan açıklamada Minsk Anlaşması çerçevesinde belirlenen sınırdan askeri birliklerin geri çekilmeye başladığı kaydedildi. Birliklerin bazı noktalardan çekildiğini kaydeden Basurin, "Bu bizim ilk adımımız. Minsk anlaşmasını yerine getiriyoruz. Ukrayna ordusunun tek taraflı çekilmesini beklemeyeceğiz. Biz şimdi Olenivka'dayız ve burada çatışma yok." bilgisini verdi.
ANLAŞMAYA UYULURSA KİEV'LE BİRLEŞİRİZ
Ayrılıkçı bölge Lugansk lideri İhor Plotnitski de yaptığı açıklamada Kiev'in Minsk Anlaşması'na uyması durumunda Ukrayna ile yeniden entegrasyonun gerçekleşebileceğini söyledi. "Ukrayna'nın bir parçası olabilir miyiz?" sorusunu yönelten Plotnitski, "Burada her şey Ukrayna'nın ne yapacağına bağlı. Eğer her şey şimdi olduğu gibi kalırsa, biz Ukrayna'nın bir parçası olmayız. Minsk Anlaşması'dan öngörülenler yapılırsa, o zaman farklı bir Ukrayna olur. O zaman biz de Ukrayna'nın bir parçası olabiliriz. Hep birlikte nasıl bir son olacağını göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN