Dünyanın önde gelen basın örgütlerinden uluslararası Gazetecileri Koruma Konitesi (CPJ), Today's Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e verilen hapis cezasını kınadı.
CPJ açıklamasında, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlaması ile Keneş'e 21 aylık hapis cezası verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, hakimin sicil kaydı temiz olması nedeniyle Keneş'i 5 yıl süresince aynı suçu işlememe şartı ile hapis cezasından muaf tuttuğu belirtildi.
Keneş'e hapis cezasının hemen tatbik edilmemesinin kendilerini bir nebze de olsa rahatlattığını belirten CPJ'in Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova, "Bülent Keneş'in bu hafta hapse mahkum olmamasından dolayı rahatladım; ama hapse girmemek için önümüzdeki beş yıl süreyle kendisi sansürlemesi gerekecek" dedi. Ognianova, "Biz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamu görevlilerine yönelik kamusal eleştirileri kabul etmesi ve gazetecileri yasal yollarla cezalandırma girişimlerine son vermesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Keneş'in ceza almasına neden olan tweetin içeriğini de kınama açıklamasında paylaşan CPJ, mesajda Erdoğan'ın isminin dahi geçmediğine dikkat çekti. Keneş'in daha önce de Türk yetkililerin hedefi haline geldiği belirtilen basın açıklamasında, Mart 2014'te Erdoğan'ın, Mehmet Kamış (Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı) ile birlikte Bülent Keneş'in kendisini twitter'da "aşağladıkları" gerekçesi ile şikayet ettiğini anımsattı. CPJ, Erdoğan'ın daha sonra bu şikayeti dava konusu etmediğini de bildirdi.
CPJ, yaptığı araştırmaya göre, Mehmet Baransu dahil şu an Türkiye'de 7 gazetecinin hapiste olduğunu belirtti. Türkiye'de son yıllarda gazetecilere yönelik baskıların şekil değiştirdiğini belirten CPJ, yeni yöntemin tehdit, işten çıkarma, kovuşturma ile hapse gönderme ve taciz etme şeklinde görüldüğünü söyledi. Son olarak CPJ, Bağımsız Gazeteciler Platformu tarafından çekilen "Persona Non Grata" adlı belgesel ile Türkiye'de mevcut basın özgürlüğünün anlatıldığına işaret etti. CİHAN