UND: Ambargo kalksa da mevcut gümrükle İran'da ticaret artışı zor


Geçtiğimiz hafta Viyana'da yapılan görüşmeler sonucu İran'a yaptırımların kaldırılması uluslararası taşımacıları harekete geçirdi. Bu gelişmeyi önemli bir fırsat olarak gören Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Gürbulak Gümrük Kapısı'nın mevcut durumuna dikkat çekti. İran ile ticaretin kilit noktası olan bu gümrük kapısında iyileşme olmazsa ticaret artışının sınırlı olacağına dikkat çeken UND, Türk tarafının kapasite artışı için hazır olduğunu, İran tarafından da onay beklendiğini kaydetti.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, BM ambargosunun artık resmen kalkmış olmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, İran'ın Türkiye, Avrupa ve dünya ile olan ticaretinin artacağını ifade etti. İran ile Türkiye arasında Ekim 2014'te imzalanan ve Ocak 2015'te uygulamaya geçen tercihli ticaret anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 ihraç ürününe yönelik vergilerin indirildiğini, bazılarının da sıfırlandığını hatırlatan Şener, şöyle devam etti:

"Ticaretin artması bekleniyordu ancak Birleşmiş Milletler ambargosunun hala sürüyor olmasının da etkisiyle 2015'te beklenen bu artış gerçekleşmedi. Şimdi bu ambargo artık kalkıyor. Bu olumlu gelişmeye rağmen iki ülke arasındaki taşımacılık sorunları ve Gümrük beklemeleri sorunu hala çözüm bekliyor. Bir çok Türk şirketinin İran'da yatırım yapacağına, mağaza açacağına dair haberleri sürekli görüyoruz. Bazı AB ülkelerinin de İran'da yatırım yapmaya hazırlandığına dair gelişmeler var. Ancak, İranı dünyaya bağlayan en önemli kapı olan Gürbulak, zaman zaman 30 kilometreyi bulan TIR kuyrukları ile mevcut ticareti bile taşımaktan uzaktır. Türk tarafı olarak kapıdan geçiş kapasitesini yüzde 100 arttıracak yatırımı tamamladık, bir karar ile uygulama başlayacaktır ancak İran tarafından prosedürlerin tamamlanması ve onaylanmasına takıldık. İranlı dostlarımız bir an önce bu artışa onay vermelidir."

Gürbulak Gümrük Kapısı'ndan İran'a yıllık 70 bin, Orta Asya'ya ise yaklaşık 60 bin araç tek yönde geçiş yapıyor. Günlük yaklaşık 400 aracın çıkış yapabileceği kapasite'ye sahip olan kapıda çok uzun kuyruklar ve ortalama 3-4 güne varan beklemeler yaşanıyor. Türk tarafı geçen araç kapasitesini iki katına çıkaracak yatırımı tamamladı. İran tarafında da şartlar hazır ancak İran tarafından henüz onay gelmediği için kapı tam kapasite ile çalışmıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber UND: Ambargo kalksa da mevcut gümrükle İran'da ticaret... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER