Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Dünya Miras Komitesi, 39. dönem yıllık toplantısı Almanya'nın eski başkenti Bonn'da başladı. 8 Temmuz'a kadar sürecek komite toplantılarında Efes, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine alınıp alınmayacağı da karara bağlanacak.
Komitenin toplantılarının birinci gününe; UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova'nın öncülük ettiği, insanlığın ortak medeniyet ve kültür varlıklarının savaş ve ihtilaflar ile terörizm ve doğal afetlerden zarar görmesinin daha etkin ve güçlü tedbirlerle önlenmesini savunan "Dünya Mirası İçin Birleş" kampanyası ve bu amaçla sürdürülecek işbirliğine yön verecek temel ilke ve yöntemleri sıralayan Bonn Deklarasyonu damgasını vurdu. Deklarasyonda IŞİD tarafından Irak ve Suriye'deki antik kentlere yönelik saldırılarının kınandığı kaydedildi. Kültürün Birleşmiş Milletler'in (BM) barışı koruma çabalarına entegre olduğu vurgulandı. Çatışma ve doğal afet durumlarında UNESCO'nun dünya mirasının korunması için uluslararası toplumu koordine edeceği hatırlatıldı.
UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı Başkanlığı'ndaki Türkiye Dünya Miras Komitesi heyetinde Dışişleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı uzman ve yetkilileri; UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve yardımcıları yer aldı. Komitede bu yıl Efes, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine alınıp alınmayacağı karara bağlanacak. Dünya Miras Komitesinin bu yılki toplantısının önemli gündem maddelerinden birisi de Türkiye'nin 2016 yılında tertiplenecek 40. dönem toplantısına İstanbul'da ev sahipliğine talip olması olacak. Efes ve Diyarbakır dosyaları 4 veya 5 Temmuz'da, İstanbul'un müstakbel ev sahipliği konusu ise oturumların son gününde 7 Temmuz'da karara bağlanacak. CİHAN