Suriye uyruklu adayların iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı 54 bini geçti. Çoğunluğu üniversite mezunu olan adaylar en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilanlara başvuruyor. Suriye uyruklu adayların eğitim durumlarına göre çok iş başvurusu yüzde 59,80 ile lisans mezunu. En çok başvuru yapılan sektör ise yüzde 9,27 ile inşaat sektörü oldu.
Eleman.net, Suriye uyruklu adayların iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı ve hangi alanda başvuru yapıldığı ile ilgili verileri paylaştı. Geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmeliğin geçtiğimiz günlerde yayınlanmasının ardından, Suriye uyruklu mültecilerin Türkiye'de yasal olarak çalışmalarının da önünün açıldığına dikkat çekildi. Türkiye'de bulunan 2 milyon 400 bini aşkın Suriyelinin iş gücüne ne şekilde katılacağını düzenleyen yönetmeliğe göre, Suriye uyruklular, geçici koruma kayıt tarihinin üzerinden altı ay geçtikten sonra çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecek.
İŞ YERİNE 'SURİYELİ KOTASI'
Kanunlarda yalnızca Türk vatandaşları tarafından icrasına izin verilen iş ve meslekler dışında her alanda çalışabilecek olan Suriyelilere çalışma iznine başvuru hakkı verilmesinde, kalmalarına izin verilen iller esas alınacak. Yönetmelik, Suriyeli mülteciler için istihdam kotası getiriyor ve belirlenen hükümler saklı kalmak üzere, çalışma iznine başvurulan iş yerinde çalışan geçici korumalı yabancı sayısının, iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçemeyeceği belirtiliyor. Toplam çalışan sayısının ondan az olduğu iş yerlerinde ise en fazla bir Suriyelinin çalışmasına izin veriliyor. Yönetmelik ayrıca işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşının bulunmaması durumunda, kota açısından istisnai durumların uygulanabileceğini belirtiyor. Tüm bunlara ek olarak, söz konusu yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceğinin ifade edildiği yönetmelik ile birlikte hem kayıt dışı çalışanlarının sayısının azalacağı hem de çalışma koşullarının iyileşeceği öngörülüyor.
54 BİNDEN FAZLA BAŞVURU YAPILDI
Site, mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider insan kaynakları platformu ile ilgili çalışma yaptı. Verilere göre; 2 bin 898 Suriye uyruklu adayın son altı aylık dönemde yayınlanan iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı 54 bini aştı.
Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, Suriye uyruklu adayların eğitim durumları ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Suriye uyruklu adayların eğitim durumlarına bakıldığında, yüzde 60'a yaklaşan oran ile üniversite mezunlarının çoğunlukta olduğunu söyledi. Yüzde 67'si İstanbul'da ikamet eden adayların en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki iş ilanlarına başvuru yapıyor. Mimarlık ve dış ticaret sektörlerinin de ilk beşte yer alması, Suriyeli adayların eğitim durumlarının yüksekliğini doğrular nitelikte. İlanlara şirketlerin departmanları bazında baktığımızda ise satış, eğitim ve inşaat departmanlarının ilk üçte yer aldığını görüyoruz." dedi.
Adaylara çalışma izni verilmesinin gündeme gelmesiyle birlikte, Eleman.net üyesi birçok firma da Suriyeli aday istihdam etmek üzere harekete geçti. Site, bu talebe cevap verebilmek amacıyla Arapça dil desteğine sahip bir alt site hazırlamaya başladı. Çalışma ile birlikte, çok sayıda Suriye uyruklu adayın kolay ve hızlı bir şekilde öz geçmiş oluşturarak iş başvurusu yapması planlanıyor. Bu uygulama kapsamında Arapça bilmeyen firma yetkililerinin iş başvurusu yapan adayların öz geçmiş bilgilerini Türkçe olarak görüntüleyebilmeleri de sağlanacak.
EN ÇOK İŞ BAŞVURUSU YAPILAN BÖLÜM YÜZDE 59,80 İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ
Sitenin verilerine göre Türkiye'de kayıtlı Suriye uyruklu aday sayısı 2 bin 898 kişi var. Suriye uyruklu adayların toplam başvuru sayısı ise 54 bin 138. Başvuru yapanların yüzde 91,72'si erkek, yüzde 8,28'i kadın. Başvuru yapanların yüzde 34,15'i 26-30 yaş aralığında iken 18 yaşından küçüklerin başvuru sayısı yüzde 0,21.
Suriye uyruklu adayların eğitim durumlarına göre çok iş başvurusu yüzde 59,80 ile lisans mezunu olurken en az iş başvurusu yüzde 0,51 ile doktorada, en çok başvuru yapılan sektör yüzde 9,27 ile inşaat sektörü, en az başvuru yüzde 3,43 ile gayrimenkul, en çok başvuru yapılan bölüm yüzde 12,27 ile satış alanında oldu. En az başvuru yüzde 1,77 ile gıda sektöründe oldu. CİHAN