Gediz Üniversitesi'nin öğrenci otoparkına kurduğu rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik üreten hibrit santral yankı uyandırdı. Afrika ve Ortadoğu ülkeleri, yılda 370 bin TL tasarruf ettirip atmosfere 450 ton karbon salımını önleyecek çevreci tesisin aynısını ülkelerine kazandırmaya hazırlanıyor.
Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci bir projeyle taçlandırdı. İzmir Seyrek'teki kampüse, Türkiye'nin en büyük hibrit elektrik santrali kuruldu. İzmir Kalkınma Ajansı'nın, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon TL ile desteklediği proje, toplam 2.2 milyon TL'ye mal oldu. 3 bin metrekarelik öğrenci otoparkının üzeri bin 600 güneş paneliyle kaplandı, bir de rüzgar türbini yerleştirildi. Büyük bölümü yerli teknoloji olan santral, güneş ve rüzgar enerjileri birleştirilerek saatte 500 kilowat elektrik üretme kapasitesine sahip. Gediz Üniversitesi, elektrik ihtiyacının en az yüzde 60'ını buradan sağlayacak ve yılda 130 bin dolar (yaklaşık 370 bin TL) tasarruf edecek. Yenilenebilir kaynakların elektriğe dönüştürülmesiyle de her sene, çevre kirliliğine sebep olan 450 ton karbon salımı engellenecek. Doğa dostu bu tesis, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından araştırma ve eğitim laboratuvarı olarak da kullanılacak. Yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik elemanlar burada uygulama yapacak.
GEDİZ'DEN TEKNİK DESTEK
Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş, bu alanda ülkenin en büyüğü olan hibrit santralin, hem rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik üretmesi hem otopark gibi âtıl bir alanın değerlendirilmesini sağlaması sebebiyle yurtdışında da ilgi uyandırdığını açıkladı. Aynı zamanda Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Güneş, özellikle Afrika'dan ve Ortadoğu'dan heyetlerin gelip incelemeler yaptığını, benzerini ülkelerine de kazandırmak amacıyla teknik destek istediğini dile getirdi: "Bu amaçla ilk olarak Nijerya Yatırımlar Komisyonu Başkanı Aminu Suleman Takuma, santralin daha kurulma aşamasında üniversitemize konuk oldu. Ülkesindeki kamunun ve özel sektörün yatırımlarına yön veren Takuma, Gediz Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde eğitim gören oğlu Imran Aminu Takuma'dan öğrendiği çevre dostu projemiz hakkında bilgi aldı. Ardından birçok heyet, benzer temaslarda bulundu. En son Güney Afrika'dan ve Zambiya'dan ziyaretler yapıldı. Afrika'da ve Ortadoğu'da yenilenebilir enerji potansiyeli oldukça yüksek. Enerji ihtiyaçlarının tamamını rüzgar ve güneşten, ayrı ayrı santraller ya da üniversitemizdeki gibi hibrit santralle karşılayabilirler. Sahip olduğumuz bilgi birikimini ve tecrübelerimizi, yenilenebilir enerji kullanımının ülkemizde ve dünyada artması amacıyla paylaşıyoruz, bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz." CİHAN