İş dünyasına yapılan hukuksuz kayyım baskısı devam ediyor. Anadolu Adliyesi 2. Sulh Ceza Hakimliği Kaynak Holding ile ticari ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle 9 firmanın daha yönetimine el konuldu. Kayyım atanan şirketler arasında rent a car şirketinin bulunması ise dikkat çekti. Şirketlere daha önce Kaynak Holding’in başına getirilen İmran Okumuş’un da aralarında bulunduğu kayyım ekibi atandı. 100 bin liraya yakın maaş alan Okumuş’a daha önce iki kez haciz işlemi uygulanmıştı. Yine kayyımlardan Aytekin Karahan, geçen hafta Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görevi kötüye kullanmak suçuna azmettirmekten 3 yıl hapse mahkûm edilmişti. Kayyım atanan şirketlerden Zambak Mimarlığın yetkilileri, şirketin terörle uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığını vurguladı.
Zambak mimarlığın hukuka aykırı bir işleminin bulunmadığının belirten kaynaklar, “Kayyımlarda şirketlerin hesaplarını incelediğinde terörle bir ilgisinin bulunmadığını görecek. Şirketlerin terörle bağlantılı oldukları mahkeme kararıyla ortaya konmadan firmalara kayyım atanması hukuka aykırıdır. Şirketler herşeyleri ile denetlenebilir. Eğer denetimde bir sıkıntı çıkarsa kayyım atama işlemine gidilebilir. Firmalara hukuka aykırı şekilde kayyım atanmasının ileride mutlaka hukuki yaptırımları olacaktır” şeklinde konuştu. Kaynak Holding ile ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle kayyım atanan şirketler arasında, Fetih Öğretim İşletmeleri, İttifak Eğitim Hizmetleri, Hamle Oto Kiralama, Güvenlik Ticaret, Sarıyer Işık Eğitim Hizmetleri, Sözün Özü Basın Yayın Yazılım Reklam Eğitim Danışmanlık Hizmetleri, Vifak Eğitim Hizmetleri, Söğüt Öğretim İşletmeleri ve Okulum Eğitim İşletmeleri bulunuyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı,İstanbul Anadolu yakasının en büyük restoranlarından biri olan Pinhan Restoran’a da kayyım atadı. Geçen hafta restoran sahipleri hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.
‘Devlet zaten istediği şirkete el koyabiliyor’
AK Parti kayyım atama yetkisini genişletme girişiminden son anda vazgeçti. Ancak yetkinin ortaklık payları ve menkul değerleri kapsamasını getiren düzenlemeye ‘yönetim organının yetkileri ile’ ifadesi eklendi. Konuyla ilgili endişelerini dile getiren Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) düzenlemenin Anayasa’nın mülkiyet hakkını zedeleyecek bir uygulama olduğunu belirtmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi daha önce yaptığı açıklamada yargı paketi tasarısında yer alan kayyım maddesiyle devletin istediği şirkete el koyacağı endişelerine ilişkin olarak, “Devlet zaten istediği şirkete el koyabiliyor.” demişti.