Ordu'nun Ünye Devlet Hastanesi'nde üroloji uzmanları Laparoskopik Nefroktomi (kapalı ameliyat) yaparak bir hastanın çalışmayan böbreği alındı.
Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Güray Yılmaz, yeni hastane ile ilçede yapılmayanları ameliyatların yapılmaya başlandığını söyledi. Yılmaz, "Üroloji uzmanlarımız Opr. Dr. Yusuf Baykal ve Opr. Dr. Hasan Çetin, Türk hekimlerine yakışır güzel ve başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyorlar. Ben kendilerine öncelikle teşekkür ediyorum. Yapılan ameliyat Laparoskopik Nefroktomi ameliyatı yani böbrek alınma işlemi. Bu uygulamada böbrek tamamına yakın olarak alınıyor. Klasik işlemlerde hastada böbreğin bulunduğu bölgede büyük bir kesik yapılarak gerçekleştirilen bir ameliyatı, Laparoskopik işlem dediğimiz yöntemle 2 ya da 3 delikten girerek küçük mikroskobik kameralarla böbreği tamamıyla çıkartmış bulunmaktayız. Böyle olması hem hastanın daha az ağrı duymasına, hem daha erken taburcu olmasına, günlük yaşamına daha erken dönmesine ve ameliyat sonrası olan birçok komplikasyonun engellenmesine sebep oluyor. Bugüne kadar bu ameliyatlar daha çok Üniversite Hastaneleri diye tanımlanan 3. basamak yerlerde yapılıyordu. Artık ilçemizde de hekim arkadaşlarımız bugün için bu vakayı gerçekleştirmiş bulunmaktalar. Hastamızın şu anda sağlık durumu iyi ancak ilk vakamız olduğu için biraz tedbirli davranıp hastamızı tam sağlığına kavuşmasından sonra taburcu edeceğiz. Takiplerimiz birkaç gün daha devam edecek." dedi.
"BU AMELİYAT BİR EKİP İŞİYDİ"
Opr. Dr. Hasan Çetin yaptığı açıklamada, yeni hastanenin şartlara uygun düzenlendiğini belirterek, "Öncelikle ameliyathane, yoğun bakım, poliklinik gibi yerlerde şartlarımız düzledi. Tabi böyle olduğunda bizde kendimize biraz daha güveniyoruz ve daha büyük, daha ciddi ameliyatlar yapabiliyoruz. Hastamız bize geldiğinde sol yan tarafında ağrısı olduğunu belirtmişti. Yaptığımız tetkikler sonucunda sol böbreğinin çalışmadığını gördük. Hastaya bir ameliyat yani böbreği alma işlemini planladık fakat nasıl yapmamız gerektiğini Opr. Dr. Yusuf Baykal ile konuştuk. Eğer açık ameliyat yapsaydık 15 santime yakın bir kesi oluşacaktı. Bu tabi kozmetik açıdan da, hastanın iyileşme süresi açısından ve daha geç taburcu olmasına neden olacaktı. Bizde aldığımız eğitimler ve hastanemizin imkânlarıyla Laparoskopik yani kapalı ameliyat planladık. İlk ameliyat olduğu için biraz zor geçmiş olabilir ama gayet başarılıydı. Hasta ameliyatın birinci gününde ayağa kalktı ve yemeğini yemeye başladı. Ünye'de ilk defa Laparoskopik Nefroktomi yapıldığı için hastane olarak da gururluyuz. Bu bir ekip işiydi." dedi.
Opr. Dr. Yusuf Baykal ise, "İlçemiz için bu ameliyat çok güzel bir olay. İnşallah böyle başarılı ameliyatların devamı gelecek. Bundan sonra hastanemizde bir ekip işi ile daha başarılı operasyonlara imza atacağımızı sizlerle paylaşabilirim." şeklinde açıklamalarda bulundu. CİHAN