NEVŞEHİR (CİHAN)- Nevşehir Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Tarık Akbaş, kanın tek kaynağı insan olan, henüz başka hiçbir yolla üretilemeyen biyolojik bir madde olduğunu belirtti. Akbaş, kanın acil bir ihtiyaç değil sürekli bir gereksinim olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayı ile işbirliği içerisinde yürüttüğü 'Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Teknik Destek Projesi' kapsamında eğitim verildi. Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen ve kan bağışı perspektifinden daha etkin hizmet sunumu sağlamak amacı ile verilen eğitime, kamu ve özel hastane kan transfüzyon merkezlerinin sorumlu hekimleri ile merkezlerde çalışan laboratuvar teknikerleri, hemşire ve sağlık memurları katıldı.
Eğitimde, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nde görevli Adnan Konargöçer tarafından; yasal mevzuatın transfüzyon merkezlerine getirdikleri, transfüzyon merkezlerinin sorumluluk ve görevleri, transfüzyon merkezlerinde dokümantasyon, hemovijilans ve gönüllü karşılıksız kan bağışı konularında eğitim verildi. Eğitim programına katılan Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Tarık Akbaş, kanın tek kaynağının insan olduğunu ve henüz başka hiçbir yolla üretilemeyen biyolojik bir madde olduğunu belirtti. Akbaş, tüm dünyada hastaların güvenli kan ve kan bileşenlerine ihtiyaç duydukları anda ve miktarda ulaşabilmeleri ancak gönüllü, karşılık beklemeyen ve düzenli kan bağışçıları aracılığı ile sağlanmakta olduğunu da hatırlattı.
Dr. Tarık Akbaş, "Bu proje ile kanın acil bir ihtiyaç değil, sürekli bir gereksinim olduğu gerçeğinden hareketle, güvenli ve yeterli kan tedariki için ülkemizdeki, gönüllü, düzenli ve karşılık beklemeyen kan bağışçılarının sayısını artırmayı hedefliyoruz." dedi.
Avrupa Birliği destekli proje kapsamında, gönüllü karşılıksız ve düzenli kan bağışının artırılması, kan teminindeki sorunların önlenmesinin hedeflendiği eğitim, katılımcıların görüş ve önerileri alınmasıyla sona ererken, katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.
CİHAN