FEM Dershaneleri ve Samanyoluhaber.com'un ortaklaşa düzenlediği eğitime katkı programı çerçevesinde sınav sonrası adayların tercih konusunda nasıl davranmaları gerektiğini açıklandı.
Uzman eğitimci, rehber ve danışmanlar eşliğinde sürdürülen programda öğrencilerin hayalini kurdukları mesleğe ulaşmak için tercih aralığını geniş tutmaları ve yetenek ve isteklerine göre benzer ya da farklı bölümleri de tercihlerine yerleştirebilecekleri kaydedildi.
Üniversiteye hazırlık sürecinde istenen mesleği belirleyip hedef oluşturmak önemli bir adımdır. Adaylara 30 tercih hakkı veriliyor. Bu haklar kullanırken sadece tek bir üniversite ya da tek bir bölüm seçmekten öte tercih yelpazesi geniş tutmalıdırlar. Sadece birkaç tercih yapmak yerleşeme adına risk oluşturabilecektir. Fakat bu istenmeyen yerleri de yazmak anlamında değildir.
Yetenek ve ilgilerine uygun meslek seçmiş olan bireylerin işlerini severek yaptıklarını ve mesleki başarılarının her gün biraz daha arttığını, buna dayalı olarak daha verimli ve mutlu bir yaşam sürdürdüklerini görmekteyiz. Bu konuda doğru karar verebilmek için meslekler ve bireysel yetenekler iyi tanınmalı buna göre bölüm tercih edilmelidir.
Farklı illerdeki üniversite alternatiflerini değerlendirmek gerekir
Tercihler döneminde birçok adayın, yaşadığı ildeki üniversiteleri tercih etme eğilimi gözlenmektedir. Hâlbuki öğrencinin kapasitesi ve yeteneği daha kaliteli bir üniversiteyi kazanmaya elverişli olabiliyor. Ailesiyle veya arkadaşlarıyla beraber olma düşüncesi, öğrenciyi bu seçiminden alıkoyuyor. Bu gibi durumlarda öğrenci, aile ve rehber öğretmenin ortak bir anlayışla karar vermeleri ve tercihlerinde alternatifleri değerlendirmeleri daha yaralı olacaktır.
Bazı öğrencilerde “şu üniversite olsun da hangi bölüm olursa olsun” düşüncesi yerleşmiş olabiliyor. Hâlbuki esas olan, bölüm seçimi olmalıdır. Çünkü üniversite 4 ya da 5 yılı geçirecek bir yer. Seçeceğiniz bölüm -dolayısıyla meslek- ise bütün bir hayatı etkileyecek bir tercih. Yapılması gereken, okumak istediğiniz bölümün en iyi hangi üniversitede eğitim verdiğini öğrenerek öncelikle orayı hedeflemek olmalıdır.
Devlet ve vakıf üniversitesi ayrımına dikkat edilmelidir
Devlet üniversiteleri bu seneyle birlikte normal harçlar alınmamakta. Sadece ikinci öğretim yapan bölümler belirli miktarda öğrencilerden harç talep etmektedir. Bunun dışında öğrencilerden ücret talep etmez. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden ücret alırlar. Bu nedenle tercih edilen üniversitenin devlet mi, yoksa vakıf mı olduğunu iyi bilinmesi gerekiyor. Bu sene ise ortalama vakıf üniversiteleri bölümlerine göre fiyatları 30-50 bin lira arası değişkenlik gösteriyor.
SAMANYOLUHABER.COM