BURSA (CİHAN)- Dermatokozmetoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Tunalı, 18 yaşından küçüklerin solaryuma girmemesi gerektiğini söyledi. Tunalı, "Bir kanser araştırma merkezinde 2006'daki araştırmada, 35 yaş öncesi bir kez bile solaryuma girenlerde, girmeyenlere göre yüzde 75 oranında Malign Melanoma girme riski artıyor." dedi.
Uludağ'da 8.'si düzenlenen 'Uludağ Dermatokozmetoloji Günleri'ne katılan Dermatokozmetoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Tunalı, solaryum kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tunalı, Uludağ Üniversitesi'nde 2000 yılında dermatoloji kliniğindeki öğretim üyeleriyle birlikte Türkiye'de ilk defa uygulamalı eğitim kursu şeklinde Dermatokozmetolojiyi başlattıklarını söyledi. Solaryuma 18 yaşından küçüklerin girmemesi gerektiğini belirten Tunalı, solaryumdaki ultraviole ışınların yaz aylarında Akdeniz sahillerinde saat 12.00'de güneşin ultraviole ışınının dozundan 5 ila 15 kat daha fazla olduğunu söyledi.
"HASTA AKLINA NE KOYDUYSA YAPTIRMAK İSTİYOR"
Hastanın, aklına ne koyduysa yaptırmaya çalıştığını belirten Şükran Tunalı, "Hasta geliyor, bakıyoruz deri tipine, diyor ki mesela 'benim bu lekemi aç.' Hormonal denge bozukluğu olabilir, başka bir hastalığı olabilir. Önce şu işlemlerin yapılması gerekiyor diyor. Ama 'hayır' diyor 'sen bana güçlü bir kimyasal pelink yap ben iyileşeyim' Yok öyle bir şey. Hastaya anlatıyorsunuz ama 'sen yapmazsan ben başkasına giderim' diyor ve başka arkadaşlara gidiyor." şeklinde yakındı.
"SOLARYUM CİHAZININ ÖLÇÜSÜ 11 OLMALI"
Solaryum cihazlarının bir ultraviole indeksi-ölçüsü olması gerektiğini belirten Tunalı, bunun da 11 olduğunu belirtti. Tunalı, şöyle konuştu: "Bir çok solaryum merkezinde bu oran yüzde 10 ila 31 arasında değişiyor. 60'a kadar çıkan merkezler var. Dış ortamlarda ultraviolenin indeksi ise 12. Bu ultraviole ışınlarına uzun süre maruz kalınca deride bir takım hasar meydana geliyor. Bunlar ilk etapta önce yüzde bir kızarıklık. Daha sonra deride kuruluk, renk değişiklikleri, açık renk, koyu renk lekeler, yaşlılık lekeleri, kılcal damar artışı, yağ bezlerinde büyüme gedikler ve siyah noktalar gibi karşımıza çıkıyor. Bunlar içinde özellikle bayanları ilgilendiren bir konu ise elastik ve bağ dokusundaki hasara bağlı olarak erken yaşta yaşlanma."
"ERKEN YAŞTA SOLARYUMA GİRENLERDE YÜZDE 75 MALİNMELANOM RİSKİ FAZLA"
Solaryuma girenlerde özellikle açık ten, açık göz renk, sarı-kızıl saç ve çok ince derili ile ailesinde deri kanseri olanların deri kanserlerine yakalanma riskinin arttığını dile getiren Tunalı, şunları kaydetti: "Yüzde 4 solaryuma girenlerde görülen Malign Melanom (kötü bir deri kanseri). Açık renk ve tenliler ile açık göz renkliler, güneşe maruz kalınca deri kanserleriyle karşı karşıya kalırlar. Erken teşhis ve tedaviyle iyileşme çok rahatlıkla sağlanabiliyor. Ama tanı ve tedavide gecikme ile yüzde 5 civarında ölüm görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2012'de yaptığı araştırmada, 200 bin Malign Melanom hastanın 65'inin ölümle sonuçlandığı ispatlanmış. Yine bir kanser araştırma merkezinde 2006'daki araştırmada, 35 yaş öncesi bir kez bile solaryuma girenlerde, girmeyenlere göre yüzde 75 oranında Malign Melanoma girme riski artıyor."
Özellikle Avustralya hükümetinin çok sıkı denetimle solaryum merkezlerini denetime alarak, bu indeksin 12 olmasını sağladığını anlatan Şükran Tunalı, "Herkes bronz tene sahip olmayı istiyor ama deri kanseri riskinin yüksek olması nedeniyle herkesin tam bir korunma uygulaması büyük önem taşıyor. Türkiye'de ise kuaförler lazer yaptığına göre bir solaryuma şaşırmamalıyız. Bir denetim var mı bilmiyorum ama mutlaka denetim olmalı. Mutlaka ultraviole indeksinin düşük olması gerekiyor ve ölçüm aletleri ile ölçülüp ona göre izin verilmesi gerekiyor." dedi. Solaryumun doğru eller ve doğru şekilde yapılmasının önemine dikkat çeken Şükran Tunalı, Malign Melanomdan ölüm oranının ise yüzde 15 olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN