Üzüm üreticileri "taban fiyat" bekliyor

Kuru üzüm fiyatının 6 liradan 3 liraya kadar düşmesi, üzüm üreticisini mağdur etti.

Frenk Üzümü Şerbeti

Video: Arşiv

Türkiye’nin üzüm ihracatının yüzde 95’ini Manisa’nın karşıladığını belirten Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, üzümün Manisa için stratejik bir tarım ürünü olduğunu söyledi.

Dünyanın artık kabuk değiştirdiğini dile getiren Kaçire, eski geleneklerle artık tarım yapmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Kaçire, Avrupa ülkelerine gidildiğinde tarım ile uğraşan bir kişinin doktor, profesör olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini belirtti.

Tarım sektöründe fiyatların ne olması ve üreticinin ürünün ne kadar kazandıracağı sıkıntılar yaşandığını dile getiren Kaçire, “Bu sene üzümde yaşadığımız zorluklar ortada. Üzüm 6 liradan 3 liraya kadar düşmesi üreticiyi üzmüş ve mağdur etmiştir. Bu konuda tedbirler alınması gerekiyor. Bizden Gıra Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hep şunu istemiştir. ‘Bize şikayet merciinde değil, çözüm merciinde gelin’ demiştir. Bizde birçok Ziraat Odası başkanı arkadaşımız ile oturup konuştuğumuzda, öne çıkan konular oldu. Bunlardan en önemlisi de üzüm için taban fiyat belirlenmesi oldu. Onun için, Devletin muhakkak ideal alım kurumu kurması gerekiyor. Üzümde bazen bir yıl verim olmuyor, rekoltesi olmuyor, bir yıl sonra bakıyorsunuz rekolte yüksek oluyor. İşte bu konuda arz ve dengeyi sağlayamıyoruz.” dedi.

Bu yüzden üzüm için taban fiyatın muhakkak oluşturulması gerektiğinin altını çizen Kaçire, “Üzüm üreticisi ne ekipte ne kadar kaldıracağını, ne kadar para kazanacağını yılın başında bilmesi lazım. Yaptığı masrafı bilmesi lazım, ürünün kalitesini, rekoltesini bilmesi lazım. O yıl içerisinde kaldıracağı ürünü hangi fiyata satacağını bilmesi lazım. Bu nedenle biz muhakkak taban fiyatın oluşmasını istiyoruz. Üretici ‘ben beklersem belki 4 liraya satarım’ diyebilmeli, 3 liranın altında üzüm satmayacağını da bilmesi lazım. Bu yüzden üzüm için muhakkak taban fiyatı belirlenmesi gerekiyor. Taban fiyatının belirlenmesi ileride kooperatifleşmeye, birlikler kurmaya kadar gider. Bugün Amerika’ya gittiğimiz zaman Avrupa’ya gittiğimiz zaman üretici birlikleri var, kooperatifler var. Üretici birlikleri gibi birliklerin olması lazım, kooperatiflerimiz olması lazım. Bununla ilgili de yeni hükümetten icraat bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde Ankara’ya gideceğiz ve Bakanlığa taleplerimizi vereceğiz. İnşallah Bakanlık bunu öngörür ve çiftçimiz de rahatlatacak kararlar verilir.” diye konuştu.

MHA
<< Önceki Haber Üzüm üreticileri "taban fiyat" bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER