Samsun Valisi İbrahim Şahin, ülke olarak yazılım konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, yazılımın inanılmaz bir şekilde hayatın içine gireceğini bu sebeple iletişim fakültelerinde yazılım konularının işlenmesi gerektiğini söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nde faaliyet gösteren Teknopark bünyesinde bulunan yatırımcıları kaynaştırma ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda yeni dönemde uygulanmaya başlanacak olan Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Programı kapsamında kurulacak olan 'Bilişim Kümesi'nde yer alan firmalara bilgiler aktarıldı. Toplantıya Vali İbrahim Şahin, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Eren, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri, yatırımcı şirketler ve davetliler katıldı.
Teknopark'ın önemine değinen Vali İbrahim Şahin, şunları kaydetti: "Teknopark önemsememiz gereken ve bireysel olarak da benim benimsediğim bir alan. Yurt dışında özellikle Teknopark'ın yerini alan yapılara çok özeniliyor ve dikkat ediliyor. Samsun'da bu tarz çalışmaları gördüğümde hem heyecanlanıyorum hem de acaba nasıl katkı veririm diye düşünüyorum. Gerek yazılım gerekse donanımda birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz diye düşünüyorum. Özellikle Medikal Kümelenme İşbirliği içerisine girerek bir çalışma yapıyoruz. Yapmak istediğinizi insanlara iyi anlatabilirseniz yaptığınız işin karşılığını alıyorsunuz. Ben bunu Medikal Kümelenme için medikal sektöründe gördüm. Dünyada üç bölgede Medikal cerrahi aletlerin üretildiğini, bunlardan birinin Türkiye olduğunu ve Türkiye'de bu yerin Samsun olduğunu gördüğümüzde özellikle bu işe ehemmiyet vermemiz gerektiğini düşünüyorum."
Yazılım üzerine konuşulunca mutlu olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle konuştu: "İletişim fakültelerinde yazılım konularının işlenmesi gerektiğini her kulvarda söylüyorum ve söylemeye de devam edeceğim. Yazılım meleti öyle bir şey ki, günümüzde bundan sonra inanılmaz bir şekilde hayatımızın içine girecek. Ama biz bunu tamamlayamıyoruz. Geçmişte Telekom'da yönetimde olmamış olsaydım yazılımı çok fazla kavrayamazdım. Telefonlar üretilirken içerisine bir şeyler konuyor da eksantrik işleri onlar yapar diye zannederdim. Ama bakıyoruz ki metal, içerisinde cam falan iletkenler var. Bunu konuşturan yazılım. Buna numaralar çektirenler yazılım. Dönüyoruz, bizde yazılım halen son derece ilgisiz ve alakasız devam ediyor. Çok şükür ki üniversiteler kamu ile işbirliği yapmaya başladı. Yeterli değil fakat daha çok şey yapmamız lazım."
Hiçbir şey için geç olmadığını vurgulayan Şahin, "Bazı şeyleri çok hızlı yapmamız gerekiyor. Ülke olarak zaman kaybına tahammülümüz yok. Çünkü yeterince zaman kaybetmişiz. Halen zaman kaybedelim diye bir sürü oyunların kurgulandığı yapının içerisinde sürüklenip gidiyoruz. Bir taraftan da hep dışarıya açılalım diye uğraşıyoruz. Bunu yapmanın yolu mutlaka kendimize özgü bir takım enstrümanları geliştirip onun üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Onun için hepimize bir seferberlik mantığı içerisinde görev düşüyor. Bunu yaparken de birbirimizi suçlayarak değil hedefe nasıl gideriz onun için çalışalım." dedi.
Teknopark'a dışarıdan gelen yatırımcılara teşekkür eden Şahin, "Samsun'u soluyanlarında el birliği ile çalışması gerekir. Bizi zorlayın buralara sıkça gelelim. Tartışalım konuşalım. Eğer ter akıtıyorsanız mesafe alıyorsunuz. Aksi taktirde mümkün olmuyor. Nüfus olarak Dünya'da 10 sıradayız. Ekonomik anlamda da dünyanın en iyi 10 ekonomisi içerisine girmeliyiz. Bunu Cumhuriyetin kuruluşunun 100 yılında başarmalıyız. Ama iç kavgalarla, hayatımızı tüketen bir yapıda değil de, dayanaşarak gerek yazılımla, gerekse iç donanımla. Üniversitenin sanayi, kamu, özel sektör işbirliği ile olur. Özellikle yazılım konusunda ciddi kafa yormakla olur. Teknopark'a destek olmalıyız." diye konuştu.
Toplantısının sonunda katılımcı şirketler tarafından Genel Müdür Cavit Çakar'a desteklerinden dolayı hazırlanan plaketi Vali İbrahim Şahin taktim etti.
CİHAN