TOKİ bir konutu 90 bin liraya mal ediyor. Hükümetin Suriyeli mültecileri yerleştirmek için en az 750 bin konuta ihtiyacı var.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere verdiği TOKİ konutu sözünün yerine getirilebilmesi için yaklaşık 67.5 milyar liralık kaynak gerekiyor. Bu dev harcama ülkenin borcunu, vatandaşın vergisini artıracak. Daha da kötüsü kaynaklar üretim yerine ölü yatırıma gidecek, ekonomi yeni krizle karşı karşıya kalacak.
Halen Türkiye'de 3 milyon civarında Suriyeli mülteci bulunuyor. Ortalama 4 kişilik aile dikkate alındığında sadece Suriyeli mültecilerin evlere yerleştirilebilmesi için TOKİ'nin 750 bin civarında yeni konut yapması gerekiyor.
TOKİ, bugüne kadar çeşitli illerde inşa ettiği afet konutları ve benzeri lüks olmayan konutlar ile bunların altyapı ve çevre düzenlemesi için konut başına ortalama 90 bin lira harcama yaptı.
Buna göre Suriyelilere verilen konut sözünün yerine getirilebilmesi için hükümetin TOKİ'ye yaklaşık 67.5 milyar lira kaynak bulması gerekiyor.
BORÇ ALMAK ZORUNDA
Hükümet Cumhuriyet döneminden kalan ve adeta altın yumurtlayan kamuya ait tüm değerli işletmeleri özelleştirdiği için bu kaynağın özelleştirme yoluyla bulunması artık çok zor. Gereken dev kaynak ya yurtiçi veya yurtdışından yapılacak yeni borçlanmalarla sağlanacak ya da vatandaşın vergileri artırılacak. Bu da iğneden ipliğe vatandaşın kullandığı her şeyin zamlanması anlamına geliyor. Sonuç olarak Suriyelilerin TOKİ konutlarına yerleştirilmesi halinde ülkenin borçları, vatandaşın da vergi yükü artacak.
MÜTEAHHİTLER YAŞADI
Suriyeliler için yapılması düşünülen 750 bin civarında TOKİ konutu, TOKİ ihalelerini kazanan müteahhitler için büyük bir kâr fırsatı da doğuracak. Gerekli nitelikleri taşımayan bazı yandaş işadamlarının TOKİ'den işi alıp taşeron firmalara pasladığı, bu yolla büyük kazançlar elde ettiği raporlara yansımıştı. 750 bin Suriyeli konutu, hem normal iş yapan müteahhitler hem de fırsatçılara 67.5 milyar liralık dev bir kazanç kapısı açacak. Konutların minimum kârla yapılması halinde bile müteahhitlere 10 milyar liranın üzerinde kaynak aktarılmış olacağı hesaplanıyor.
EKONOMİK KRİZE YOL AÇABİLİR
AKP hükümetleri döneminde ülke kaynaklarının üretime yönelik yatırımlardan çok, rantı yüksek ancak ileride ekonomiye katkı sağlamayan inşaat yatırımlarına harcanması, Türkiye ekonomisinde ciddi tahribata yol açtı.
İnşaat yatırımları ekonomiyi inşaat döneminde büyütüyor, ancak sonraki dönemde ölü yatırıma dönüştüğü için büyüme yavaşlıyor, kaynaklar verimsiz alanlara harcandığı için ekonomi durgunluğa sürükleniyor. Suriyeli konutları, durgunluk yaşayan ekonomiyi önce harekete geçirecek.
Ancak, 70 milyar liraya yakın kaynak fabrika ve benzeri üretim yatırımlarına gitmediği için sonrasında istihdam ve üretim yaratmadığından yeni bir ekonomik durgunluk riski oluşturacak.
Sözcü