Vekillere giderayak 'Çiçek' gibi kıyak!

Milletvekillerine diplomatik pasaport, süresiz silah ruhsatı gibi bazı ayrıcalıklar getiren yasa teklifi, son dönemdeki 'kavgalı, küfürlü' oturumların dışında bir atmosferde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda uzlaşmayla kabul edildi.

Vekillere giderayak 'Çiçek' gibi kıyak!

Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde hazır bulunan teklif sahibi TBMM Başkanı Cemil Çiçek, teklifle 'parasal bir artışın sözkonusu olmadığını' vurguladı. Çiçek, yürütme ve yargının hakları, yükümlülükleri ve statüsünü belirleyen yasaları bulunduğu halde yasama organı için böyle bir düzenleme bulunmadığını söyledi.

'LOJMAN BURNUMUZDAN GELDİ'
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Cemil Çiçek, bu tü bir düzenleme ne zaman gündeme geldiyse tepkiyle karşılaşıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı; "Teklifte yeni bir şey yapmıyoruz. Orada burada filanca kanunun içine sıkıştırılmış olanları derli toplu hale getiriyoruz. Yeni bir kaç madde var. Ama şöyle bir şeyi de görmemiz gerekiyor, milletvekillerinin geçmişte lojmanı vardı burnumuzdan geldi.  Her önüne gelen, varsa yoksa milletvekilinin lojmanı.... Oturulacak hali de yoktu iyi ki yıkıldı. Eleştirilere saygı duyuyoruz ama bu ülkede 250 binden fazla lojman var. Seçim bölgelerimizde en görkemli konaklar vali, kaymakam konaklarıdır.  Her şeyi bütçeden ödenir kimsenin itirazı olmaz. Bakandım müsteşarım 250 metrekarelik lojmanda oturur ben bakan olarak 120 metrekarelik evimde oturdum."

VEKİLLERDEN TAM DESTEK
Önerinin görüşmeleri sırasında söz alan iktidar ve muhalefet miletvekilleri, öneriyi olumlu buldukları ve desteklediklerini açıkladı. AKP’li Sadi Bilgiç, öneride özlük haklarıyla ilgili düzenlemenin bulunmamasını eksiklik olarak değerlendirirken, “Milletvekilinin özlük haklarının Başbakanlık Müsteşarı’na bağlı olması yanlışsa, buna ilişkin madde de olmalıydı” dedi.

CHP’li Ali Rıza Öztürk de, “Mali haklar verilince ayıp işleniyormuş gibi açıklamalar yapıldı. Bu öneride birşey yok, bunlar zaten var. 2007’den beri milletvekiliyim bir elim yağda bir elim balda değil. Yapma o zaman diyorlar. O zaman zenginlerden oluşan bir Meclis oluşturursunuz” diye konuştu.

PROTOKOL SIRASI
Teklifte önergelerle bazı değişiklikler yapıldı. Milletvekillerinin kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesisleri ve olanaklarından yararlanmalarına ilişkin düzenlemede 'TSK ve MİT tesisleri' hariç tutuldu.

Teklifin dolaylı olarak milletvekillerinin gelirlerini artıracağı belirtilen 'temsil giderlerinin' TBMM bütçesinden karşılanmasına ilişkin maddesi metinden çıkarıldı. Yapılan bir başka değişiklik de yürürlük tarihi ile ilgili oldu. Önerinin genel seçimin yapılacağı 7 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girmesi benimsendi.

AKP’li Cahit Bağcı’nın illerdeki protokol sırasında milletvekillerinin siyasi partilerin aldığı oy oranına göre yer almasını ilişkin önergesi tartışma yarattı. Muhalefet milletvekillerinin oy oranına göre sıra belirlenmesine tepki göstermesi üzerine önerge geri çekildi.

Toplantıda, teklifin dolaylı olarak milletvekillerinin gelirlerini artıracağı savunulan 'temsil giderleri' maddesinde geri adım atıldı. Daha önce Resmi Gazete'de yayımı tarihinde düzenlemelerin yürürlüğe girmesi öngörülürken, önergeyle genel seçiminin yapılacağı 7 Haziran 2015 tarihi yeni yürürlük tarihi olarak belirlendi.
<< Önceki Haber Vekillere giderayak 'Çiçek' gibi kıyak! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER