Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, sağlıkla ilgili mesleki eğitim veren Dr. Bekir Sıddık Müftüler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğrenci velileri, staj yaptıkları yerlerde çocuklarından para istenmesini, okul önünde toplanarak protesto etti. Velilerinin verdiği bilgiye göre 11. sınıftaki öğrencilerin, "İşletmelerde Beceri Eğitimi" adı altında dokuz ay staj yapması, karşılığında da asgari ücretin üçte biri civarında maaş almaları gerekiyor ancak hastaneler, bu paradan kaçındığı için stajyer istemiyor. Velilerin iddiasına göre Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi, kendilerinden toplam 2 bin 700 lira olan staj ücretini bağış olarak alıp öğrencilere aylık 300 lira olarak geri vermeyi teklif etti. Bu parayı temin edemeyeceklerinden dolayı okul önünde toplanan veliler, çözüm bulunması için eylem yaptı.
Öğrenci velilerinden Hatice Sevim, "Devlet, 11. ve 12 sınıflarda öğrencilere staj parası verilmesi için yasa çıkarmış. Bu para lafını duyan PAÜ ve Devlet Hastanesi, bizim çocuklarımızı kabul etmiyor. Sadece asgari ücretin üçte birini ödeyecekleri, 300 lira para için. Biz mağduruz, ödeyecek paramız yok. Bizi kabul etmiyorlar ama özel sağlık meslek liselerine üste para vermişler, bizim çocuklarımız staj görsün diye. Biz para vermediğimiz için mağduruz. Buradan tüm Türkiye'ye sesleniyorum, çocuklarımızın durumu ne olacak? Demek ki paralı olmak gerekiyormuş." dedi.
PAÜ'nün, staj için öğrenci başına 2 bin 700 lira istediğini belirten Uğur Dikmen de, "Çocuklara parayı, staj ücretiyle iade edeceklerini söylediler. Üniversite, kendi cebinden para çıkarmak istemiyor. Çocukları kabul etmiyor şu anda." diye konuştu. Nurgül Keçeci ise çocuğunun yüksek puanla okula girdiğini dile getirerek, "400 bilmem kaç puanla kazanmış, neden staj yapamıyor? Çocuğun dengesi bozuldu. Çocuğum şu staj gününü bekliyordu. Çocuk gelmek istemiyor buraya. Sinirden ellerim ayaklarım titriyor." şeklinde konuştu. Şenol İnce isimli bir veli de altı ay önce okula çağrılarak staj sözleşmeleri imzalandığını, nerede staj yapacaklarının belirlendiğini ifade etti. İnce, "Çocuklar, psikolojik olarak kendilerini staj yapacağı hastaneye hazırladı. Kıyafetlerini giydi. Ayrıca o gün mevzuat müsaitti, 'Burada yapacak.' diye söylendi. Şu anda 1 Ekim 2015, şimdi staj yerleri iptal olmuş. O günkü mevzuatla bugünkü mevzuat ne değişti? 90 tane çocuk, şu anda mağdur durumda. Bir hemşire adayının maket üzerinde staj yapması, ne kadar inandırıcı ve sağlıklı olur? Lütfen, insan sağlığı bu. Bunun pazarlığı dahi olmaz." diye tepki gösterdi.
'ACİL TIP TEKNİSYENİ KONFERANS SALONUNDA, BAHÇEDE STAJ YAPIYOR'
Çocuğunun acil tıp teknisyenliği eğitimi aldığını belirten Hasan Yağcıoğlu ise sınıfından beş kişinin stajyer olarak atandığını, diğerlerinin okulda staj gördüğünü anlattı. Yağcıoğlu, şunları kaydetti: "Sınıfta diğer 25 kişi, stajını bu okulda yapıyor. Burada oturuyorlar, konferans salonunda ve bahçede zamanını geçiriyorlar. Şimdi eğitim öğretimin, eşitlik ve adalet çerçevesinde yürütülmesi gerekir. Benim kızım akşamleyin eve geldiğinde, staja giden arkadaşlarının vakaya gittiğini söylüyor. Bu sefer kız tamamen kendisini yemeye başlıyor, mesleğinden tamamen soğuyor. Eğitimde tamamen eşitsizlik oluşmaya başladı. 30 kişinin beş kişisi staja gönderilirken 25 kişi okulda oturuyor. Eğitimde adalet, eşitlik tamamen kalmamıştır. Devlet ve hükümet yetkililerinin, bu işe kesinlikle çözüm bulması şart. Staj zorunluysa devlet bu zorunluluğu, bu hakkı çocuklara vermek zorunda."
Veliler, okul önündeki eylemlerinin ardından çözüm istemek için toplu olarak Denizli Valiliği'ne gitti. CİHAN