yıldız kayması” olarak da bilinen perseid meteor yağmurlarının yıldızlarla ilgisinin olmadığını anlatan Demircan, meteor yağmurlarının, güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı gök taşlarının dünya atmosferine girmesiyle oluştuğunu dile getirdi.
Ağustos gecelerinde saatte ortalama olarak 100 meteor gözlenebileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Demircan, “Ancak unutmamalıyız ki, bu sayı, ancak en iyi gözlem şartlarında ulaşılabilecek olan sayıdır. Hava koşulları (bulutlar,
hava kirliliği, sis ve benzeri) ışık kirliliğinin miktarı ve Ay’ın evresi... Özellikle dolunay evresinde ve bölgenin yakınlarında bulunan bir Ay, gözleyebileceğiniz meteor sayısını büyük ölçüde azaltacaktır” dedi.
doğa olayının izlenebileceğini söyledi.
Ankara Üniversitesi Rasathanesi’nin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Perseid meteor yağmuru için kapılarını
astronomi meraklılarına açacağını belirten Demircan, “İki gece boyunca çıplak gözle ve teleskoplarla
gökyüzü gözlemi yapma fırsatının yanı sıra profesyonel astronomlar tarafından yapılacak sunumlar ve sohbetler ile astronomi hakkında bilgilenme imkanı olacak” dedi.
BİR SONRAKİ RANDEVU 2126’DA
Çanakkale Onsekiz
Mart Üniversitesi (
ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan de, yaptığı açıklamada, 17 Temmuzda başlayıp 24 Ağustosa kadar devam edecek olan “Perseid Yıldız Yağmuru”nun en yoğun görüneceği 12 Ağustos gecesinde, Ulupınar Gözlemevi’nin
halka açılacağını söyledi.
Prof. Dr. Demircan, “Perseid Yıldız Yağmuru”nun bir sonraki geçişinin 14 Ağustos 2126 tarihinde olacağını kaydetti.
AA