İşte o video...
28 Şubat'ta öne çıkan üç
dernek sandık müşahidine göz dikti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (
ÇYDD),
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Eğitimi Destekleme Derneği (ÇEV)'in de aralarında bulunduğu bazı
sivil toplum örgütleri, 22 Temmuz Genel Seçimleri'nde sandık başlarında görev yapacaklarını öne sürdükleri 516 bin müşahidi eğiteceklerini açıkladı.
"Bir oyumuz var" isimli bir
kampanya düzenlediklerini söyleyen
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Süheyl Batum, kampanyanın tüm partilere açık olduğunu dile getirdi. Batum, şimdiye kadar birkaç parti ile ve bazı bağımsız adaylarla anlaştıklarını söylerken, parti ismi açıklamaktan ise kaçındı. 248 kişilik eğitici kadrosu, 14-24 Haziran 2007 tarihleri arasında
Bahçeşehir Üniversitesi'nde ayrılan 16 derslikte eğitimden geçirilecek.
ÇYD, ADD, ÇEV ve
Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından organize edilen "Bir Oyumuz Var" kampanyasının
tanıtım toplantısı
İstanbul Lütfi Kırdar
Kongre ve
Sergi Sarayı'nda yapıldı.
Basın toplantısına Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum, ADD Yöneticisi
Nilüfer Akaktan, Çağdaş Eğitim Vakfı Üyesi
Gazeteci-
Yazar Deniz Banoğlu, ÇYD Üyesi Doç. Dr. Pervin Olgun katıldı. Daha önce programa katılacağı belirtilen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr.
Türkan Saylan ise toplantıya katılmadı.
Türkiye'de 298 sayılı kanunla
seçimlerin meşruiyetinin ve dürüstlük içinde devam etmesinin teminat altına alındığını ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum, son yıllırda seçimlerde yaşanan bir
takım sorunların uygulamadaki bazı eksiklikleri ortaya çıkardığını söyledi. Kampanya hakkında bilgi veren Batum, amaçlarının seçimlerin "meşruiyetini korumak" olduğunu söyledi.
Kampanyalarının tüm
siyasi partilere açık olduğunu ve isteyen tüm siyasi partilerin müşahitlerini eğitimden geçirebileceklerini dile getiren Batum, şimdiye kadar bazı siyasi partiler ve bağımsız adaylarla, müşahitlerin eğitilmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti. Batum, "Hangi siyasi partilerle anlaştınız" şeklindeki sorularına ise, parti ismi vermek istemediğini belirterek cevapsız bıraktı.
516 bin müşahidi eğitmeyi hedeflediklerini aktaran Batum, bunun için öncelikle müşahit eğiticisi olarak belirlenen kişilere İstanbul'da 8 saatlik bir eğitim verileceğini, bu kişilerin de bölgelerine giderek
gönüllü müşahitleri eğiteceğini belirtti. Batum, bir basın mensubunun "Yeterli zaman varmı?" şeklindeki sorusuna ise, "Sandık müşahitlerinin yapacakları işler çok önemli ancak, sınırlı. Bundan dolayı eğitim için yeterli zamanımız var. Gönüllü müşahitler için 2 saatlik bir eğitim yeterli olacaktır." cevabını verdi.
Yüksek Seçim Kurulu ile "Eğitim Materyalleri" için bir görüşme yaptıklarını ifade eden Batum, bir basın mensubunun sorusu üzerine, siyasi partilerin müşahitlerinin hep birlikte eğitimden geçireceklerini kaydetti.
3
Kasım seçimleri sonrasında Siirt'de yaşanan iptali hatırlatan Batum, amaçlarının sandık başlarında yaşanan sorunlara anında müdahale ederek, seçim iptallerinin önüne geçmek olduğunu sözlerine ekledi.