Kamu bankaları ‘İslami bankacılık’ yapmak için düğmeye bastı. Ziraat Bankası, 29 Mayıs 2015’te görkemli bir törenle resmen faaliyete başlayacak. Ziraat Bankasını Vakıfbank ve Halkbank izleyecek.
Faizle çalışan kamu bankalarının yapacakları İslami bankacılığın ne kadar İslami olacağı ise tartışmalı. Zira kurallar çok net; İslami prensiplere göre çalışacak bir bankanın sermayesinde asla faiz olmamalı. Ziraat Bankası’nın kurduğu ‘Ziraat Katılım Bankası’nın sermayesi ise faizle çalışan Hazine Müsteşarlığı tarafından sağlandı.
YOK BÖYLE BİR GEREKÇE
‘İslami bankacılık’ yapma iddiasıyla yola çıkan kamu bankalarındaki tek sıkıntı sermaye değil elbet. Millet’e ulaşan bilgilere göre Ziraat Katılım Bankası’na iş için başvuranlardan iktidar partisinde görev almış 3 kişiden referans getirmesi isteniyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez görülen bu uygulamanın gerekçesi ise oldukça tanıdık; ‘Paralel Yapı’nın bankaya sızmasını engellemek…Bu gerekçenin ne kadar gerçekçi olduğu tartışmalı. Çünkü bu saçma sapan uygulama yüzünden ailesi CHP, MHP, HDP ve diğer partilere oy veren gençlerin de bankada çalışması engelleniyor. Yani açıkça kul hakkına giriliyor!
NASIL İSLAMİ BANKACILIK?
Banka kaynakları Ziraat Katılım Bankası’na alınan üst ve orta düzey yöneticilerin profesyonel yöntemlerle seçildiğini söylüyor. Ancak şubelerde çalışacak alt düzey personeli alırken bazı kriterleri göz önünde bulundurduklarını inkâr etmiyor. Banka yöneticileri bu kriterlerin neler olduğuna dair soruları ise yanıtsız bırakıyor.
Peki, ama bir devlet bankasına eleman alırken, iktidar partisinden referans istemek ne kadar İslami? Öyle ya ülkede yaşayan herkesin iktidar partisine oy vermek gibi bir mecburiyeti yok. Aileleri iktidar partisine oy vermediği için referans getiremeyen gençlerin günahı ne? Milyonlarca vergi mükellefinin vergileriyle devleşen kamu bankaları bir siyasi partinin arka bahçesi midir? Soruları çoğaltmak mümkün. Türkiye’de 3.2 milyon resmi işsiz var. Bunların beşte biri genç işsiz. Yani 640 bin genç iş bulabilmek için kapıları aşındırıyor. İnsanları işe alırken siyasi parti, dünya görüşü ve ırkına göre ayırmak geri kalmış ülkelere ait bir uygulamadır. Yeni Türkiye’nin ise gerçeği…
İSLAMİ BANKALARIN PAZAR PAYI %5
Albaraka Türk, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’ın faaliyet gösterdiği katılım bankacılığı sektörünün bilanço büyüklüğü 100 milyar lira seviyesinde. İslami prensiplerle çalışan bankaların Türk bankacılık sektörü içindeki payı sadece yüzde 5. Toplam şube sayısı 1000’e ulaşan sektör her yıl yüzde 25 civarında büyüdü. Ancak bu hızlı büyüme son yıllarda yavaşladı. Hükümet katılım bankacılığı sektörünün büyümesini hızlandıracağını iddia ederek kamu bankalarının ‘katılım bankası’ kurmasını istiyor.
UFUK ŞANLI - MİLLET GAZETESİ