MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te hep beraber birlikte teröre, teröre destek sağlayanlara karşı 'safları bir tutalım' teklifinde bulundu. Samimi ifadelerini gerek CHP gerekse de Adalet ve Kalkınma Partisi'ne bir kez daha iletmek istediğini belirten Vural, "Terörle ortak mücadele edelim. Topyekün mücadele edelim. Bugün aziz milletimizin istediği bu kararlılıktır. Aksi takdirde bu konuda bir siyasi irade beyanında bulunmak istemeyenler tarih önünde bu konuda açıkçası elbette sorgulanacaktır. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılmasına sonuna kadar yanında olduğumuzu ve yapılacak kalıcı bir düzenlemede bunu ele almaya hazırız." dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili görüştü. Vural, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.
MHP olarak milletin vicdanına ve milletin egemenliğini ifade etmekten uzak milletvekillerinin dokunulmazlık zırhından faydalanmayarak yargısal sürecin devam etmesine yönelik irade beyanı olması gerektiğini belirttiklerini anlatan Oktay Vural, "Başbakanda bu konuda milletvekilliği görevinin terör örgütü ile ilişkili kullanılmasının kabul edilemez ve dokunulmazlık zırhına büründürülmesi kabul edilemez diye bir inisiyatif oluşturdu." dedi.
AK Parti ve CHP'nin dokunulmazlıkların bütün fezlekelerle ilgili kaldırılmasına ilişkin bir irade beyanı oluştuğunu anlatan MHP Grup Başkanvekili, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti ve CHP özellikle terörle ilişkili olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda siyasi bir iradeyi kullanmaktan imtina ettikleri görülüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi parlamentoda bulunan fezlekelerin açıkçası doğrudan doğruya anayasada bir geçici madde hükmü ile kaldırılması suretiyle bu dosyalarda bulunan milletvekillerinin yargılanmasının önünü açmaya yönelik bir geçici madde önerisiyle karşımıza geldi. Biz kendilerine doğrudan doğruya aslında bugün Türkiye terörle mücadele ederken siyasi olarak bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilişkili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım buna paralel olarak dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini hangi seviyede öngörülüyorsa bu konudaki mutabakatı da buna paralel olarak geçirelim beyanında bulunduk." diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Görüşmenizde önerinize AK Parti'den nasıl bir tepki geldi?" sorusuna Vural, "TBMM'de 506 fezleke olmasına rağmen bu fezlekelerinin önemli bir kısmı seçim kanununa muhalefet ve bazı konularla ilgili. kamuoyuna mal olmuş terör, terör örgütüne üyelik ya da yolsuzlukla ilgili istinatların bu parlamentoya tamamıyla izafi edilmesi kabul edilemez. O bakımdan kamuoyunun çok duyarlı olduğu bu konuda öncelikli olarak siyasi bir iradeyi belirtmek suretiyle daha sonra da gerçekten kamuoyunda da çok tartışılmış olan dokunulmazlık konusunda kalıcı bir düzenleme yapma önerisini tezekkür etmelerini ifade ettim. Bütün bunlar elbette bir müzakere zemini olursa ve olacaktır görüşlerimiz tekrar kendilerini beyan edilecektir. Ama ben halen çağrımı yeniliyorum. Gelin hep beraber birlikte teröre, teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım. Ortak mücadele edelim. Topyekun mücadele edelim. Bugün aziz milletimizin istediği bu kararlılıktır. Bu samimi ifademi gerek CHP'ne gerek Adalet ve Kalkınma Partisi'ne bir kez daha iletmek istiyorum. Aksi takdirde bu konuda bir siyasi irade beyanında bulunmak istemeyenler tarih önünde bu konuda açıkçası elbette sorgulanacaktır. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılmasına sonuna kadar yanında olduğumuzu ve yapılacak kalıcı bir düzenlemede bunu ele almaya hazırız." açıklamasında bulundu.
"Sizin için bu geçici bir düzenleme mi?" sorusuna MHP Grup Başkanvekili, "Bu geçici bir düzenleme. Bu parlamentoda olan dosyalarla ilgili bir teklif. Bundan sonraki dosyalarla ilgili herhangi bir şey söz konusu değil. Bizim önerimiz 83. maddede bir değişiklik yapmak suretiyle bu konuda düzenlemeyi bir kalıcı hale dönüştürmek gerekiyor. Bu açıkçası bugünü geçiştirmek amacıyla yapılmış taktik bir adım. Parlamento ve milli irade taktik adımlarla değil stratejik adımlarla hareket etmelidir. Bu bakımdan bu geçici düzenlemeden sonra peki bundan sonra ne olacak sorusunu sorduğunuz zaman buna cevap veremeyecek durumda kalırız. Bu bakımdan bunu da bir fırsata çevirmek lazım. Fırsatın önü açıktır. Terörle ilgili olan fezlekeler konusunda karma komisyon çalışsın genel kurul çalışsın irade beyanında bulunsun daha sonra dokunulmazlıkları hep beraber birlikte kısıtlayalım. Kamuoyu vicdanında yer edecek şekilde bir milletvekili dokunulmazlığını sağlayalım." ifadelerini kullandı.
"506 dosya için tek bir düzenle ile yargıya gönderirlerse buna tavrınız ne olur?" sorusuna Oktay Vural, "Bizimde önerimiz var. Resmi olarak sunulan bir teklif değil bu. Bunlarla ilgili MHP olarak kendi görüşlerini ve önerilerini yapacaktır. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz. İstirhamım kamuoyu vicdanını rahatsız eden terör örgütü ile ilişkileri olanların milletvekili dokunulmazlığından faydalanmamasına ilişkin millet vicdanını yansıtarak milletvekillerinin de bu konuda karar almasını temin etmenizdir. Bu konuda basın mensuplarına düşen görev vardır. bundan sonraki süreçte nasıl olacak. takip edeceğiz, değerlendireceğiz. bizim önerilerimize ne diyecekler onuda bekleyeceğiz. önerimiz çok somut ve açıktır." şeklinde cevap verdi.
CİHAN